Tania Verhelst nieuwe Vrije Brugse stadsdichter

Gedurende de komende twee jaar zal de van Oostende afkomstige Brugse dichter Tania Verhelst twaalf gedichten publiceren als Vrije Stadsdichter van Brugge.

Tot voor kort was de organisatie van de Vrije Stadsdichter Brugge - een officieus initiatief door afwezigheid van een officieel stadsdichtersschap in Brugge - in handen van het Poëziebosnetwerk. Onder leiding van Luc Vanneste werden in het verleden vijf onofficiële dichters aangesteld die carte blanche kregen om een jaar lang met gedichten naar buiten te treden. De jonge vzw Zwermheeft nu de organisatie van het vrije stadsdichtersschap overgenomen.

De vorige Vrije Stadsdichters waren Hedwig Speliers, Peter Theunynck, Lies Van Gasse, Marcus Cumberlege en Herman Leenders. Hier vind je enkele van hun gedichten terug.
Op Gedichtendag, 25 januari 2018, werd Tania Verhelst aangesteld als nieuwe Vrije Stadsdichter van Die Scone. De komende twee jaar zal zij in twaalf gedichten schrijven over hoe zij Brugge ervaart. Haar eerste gedicht gaat over Maaike Kerrebroeck, een veroordeelde heks uit de 17e eeuw, naar wie de straat is vernoemd waar Verhelst woont in Assebroek. Ze maakt ook grafisch werk, dat ze momenteel tentoonstelt in café De Republiek.