Stemweek Poëziesterren 2024 gaat van start!

Vandaag gaat de stemperiode van de zesde editie van de Poëziesterren van start. Meer dan 120.000 leerlingen zijn ingeschreven om mee te stemmen voor hun favoriete gedicht! De stemperiode loopt nog tot en met 1 april 2024. 
 

Sinds 2014 reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming) de Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren uit, de belangrijkste kinderen- en jongerenpublieksprijs voor poëzie in de Lage Landen.

Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille. Leerlingen uit het basisonderwijs kennen 4 Poëziesterren toe, een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen. Met dit educatief traject willen we kinderen warm maken om kwalitatieve hedendaagse poëzie te lezen en te ervaren.

Dit jaar zijn we aan de zesde editie toe. Daarbij zullen meer dan 120.000 leerlingen basisonderwijs stemmen voor hun favoriete gedicht. De stemweek start op maandag 18 maart, de week van UNESCO Wereldpoëziedag, 21 maart. Stemmen kan nog t.e.m. 1 april.

 

Bekendmaking winnaars

Op 3 juni maken we bekend welke gedichten door de leerlingen basisonderwijs met een Poëziester bekroond worden en welke van bovenstaande bundels de Gouden Poëziemedaille 2024 in de wacht sleept. 

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille wordt vereerd met een Poëziemedaillelied en een filmpje. Een gedicht uit de winnende bundel wordt op muziek gezet door Anna Vercammen en Joeri Cnapelinckx (van het muzikale sprookje De Bleke Baron). Joop Pareyn maakt een videoclip. 

De gedichten die een Poëziester winnen, worden vormgegeven op prachtige poëzieposters met illustraties van Angitta Soeryanto.

Zo blijft kinderpoëzie onder de aandacht, op school en daarbuiten!

 

Een project van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.