Stefan Hertmans wint de Constantijn Huygensprijs 2019

Stefan Hertmans heeft de Constantijn Huygensprijs 2019 gewonnen. De prestigieuze Huygensprijs bekroont het volledige oeuvre van een auteur en viel eerder al ten deel aan literaire reuzen als Willem Elsschot, Martinus Nijhoff, M. Vasalis, Annie M.G. Schmidt en Hugo Claus. De Constantijn Huygensprijs is  een van de oudste literaire prijzen in ons taalgebied. Hij bestaat sinds 1947 en het prijzengeld bedraagt 12.000 €.

Een rijk en veelzijdig oeuvre met veel publieke weerklank

"Het verzameld dichtwerk van Stefan Hertmans beslaat om en bij de duizend bladzijden, zijn proza omvat romans, verhalen, een reisboek en essays. Hij schreef theaterteksten die in verschillende Europese landen werden opgevoerd en hij publiceerde belangwekkende monografieën over filosofie en beeldende kunst. In elk van die genres heeft hij boeken laten verschijnen die tot de hoogtepunten van de hedendaagse literatuur gerekend kunnen worden. Daarnaast is hij in binnen- én buitenland een gewaardeerde stem in het publieke debat.

Meer nog dan een groot Nederlandstalig schrijver is Hertmans een auteur van Europees formaat. Hij is een intellectueel die zich niet schaamt voor zijn eruditie en zijn schrijverschap expliciet inschrijft in de traditie van het Avondland: de Griekse tragedie, de canon van de westerse wijsbegeerte en schrijvers als Friedrich Hölderlin, Willy Roggeman, Paul Celan, Gottfried Benn, Wallace Stevens, Petrarca, Claudio Magris, Ingeborg Bachmann en W.G. Sebald vormen de gesprekspartners en modellen voor zijn werk.

Het publiek heeft deze schrijver omarmd, in de buitenlandse pers gooit hij hoge ogen en ook in Nederland en Vlaanderen is de waardering voor zijn werk groot. De toekenning van de Huygens-prijs onderstreept deze brede erkenning en bekroont een veelzijdig en groots oeuvre." (uit het juryverslag).

De jury bestond uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Jeannette Smit (secretaris/penningmeester), Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever

Zelf zegt Hertmans over de prijs: "Je zit niet voor één boek in een lawaaierige commerciële media-ratrace, maar je wordt door een rustig sereen team bekroond voor wat je decennia hebt gedaan, en tot die mooie rij winnaars behoren ook een paar van mijn leermeesters." (VRT)

Foto (c) Simon Bequoye