Paul Demets wint de Jan Campert-Prijs

In zijn vergadering van 2 november heeft het bestuur van de Jan Campert-Stichting besloten de Jan Campert-Prijs toe te kennen aan Paul Demets voor de bundel De Klaverknoop (De Bezige Bij, 2018). De Jan Campert-prijs, uitgereikt door de Jan Campert-Stichting Den Haag, bekroont de beste Nederlandstalige poëziebundel van het afgelopen jaar. Vorige laureaten waren onder meer Judith Hertzberg, Leonard Nolens, Mustafa Stitou, Ilja Leonard Pfeijffer en Annemarie Estor.

Paul Demets (1966) krijgt de Jan Campert-prijs voor “een spetterende bundel waarin elk beeld beladen en betekenisvol is, zonder dat deze poëzie ondoordringbaar wordt. Demets' grote verdienste is dat hij de taal weet te knopen zonder de lezer in te snoeren. Deze gedichten blijven zinderend hangen.” 

Paul Demets  (1966) is dichter, poëzierecensent en essayist. Hij debuteerde in 1999 met de bundel De papegaaienziekte. Voor dat debuut werd hij genomineerd voor de C.Buddingh’-prijs en hij won er ook de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen mee. Later volgden ook nog Vrees voor het bloemstuk (2002, bibliofiel) en De Bloedplek (2011). Met die laatste bundel won hij in 2012 de Herman de Coninckprijs (zowel de prijs van de jury als de publieksprijs). De klaverknoop (2018) was genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en tevens voor de Paul Snoekprijs. Sinds 2016 is Paul Demets ook  Plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen.

Het bestuur van de Jan Campert-Stichting maakte ook nog de winnaars van andere literaire prijzen bekend: Marente de Moor (1972) ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Foon en Gideon Samson (1985) kreeg voor zijn boek Zeb. de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs.

Twee Vlamingen in de prijzen 

Al eerder werd bekend gemaakt dat het gehele oeuvre van Stefan Hertmans (1951) bekroond is met de Constantijn Huygens-prijs 2019. Aan deze prijs is een bedrag van €12.000 verbonden en aan de overige prijzen €6.000. Het is uitzonderlijk dat twee Vlamingen in hetzelfde jaar bekroond worden met een prijs van de Campert Stichting.

De jury van de Haagse poëzieprijzen bestaat uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever.

Uitreiking 

De uitreiking van de prijzen van de Jan Campert-Stichting vindt plaats op zondagmiddag 19 januari 2020, tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationale literatuurfestival Writers Unlimited Winternachten in Theater aan het Spui. De prijzen, die door de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag worden toegekend, worden uitgereikt door de Haagse wethouder voor Cultuur, Robert van Asten.