Ontmoet de Versopolisdichters - 2021

Poëziecentrum is trots om dit jaar opnieuw vier Europese versopolisdichters voor te stellen, die zullen deelnemen aan een digitale Versopolis Poetry Talk met een literaire journaliste en op 25 september voorgesteld zullen worden op het Versopolisfestival (i.s.m. Passa Porta) in het kader van Poetik Bazar. Ontmoet hier onze Versopolisdichters: Maja Lee Langvad (Denemarken), Volha Hapeyeva (Belarus), Tibor Babiczky (Hongarije) and Gaia Ginevra Giorgi (Italië). 

 

Maja Lee Langvad (1980), onze eerste Versopolisdichter, werd geboren in Seoul, Zuid-Korea, en groeide op in Kopenhagen, Denemarken. In 2003 studeerde ze af aan de Deense Academie voor Creatief Schrijven in Kopenhagen. Langvad heeft voor haar werk al verschillende prijzen in ontvangst genomen, waaronder de Deense ereonderscheiding voor fictieauteurs. Haar debuut Find Holger Danske uit 2006 zet thema’s als transnationale adoptie, racisme, nationalisme en identiteit in de verf. De bundel werd lovend ontvangen en bekroond met de prestigieuze Bodil og Jørgen Munch-Christensens debuutprijs. Van 2007 tot 2010 verbleef ze in Seoul om opnieuw contact te leggen met haar biologische familie en Koreaanse culturele wortels. In deze periode werkte ze aan het boek Hun er vred, dat in 2014 werd gepubliceerd. In Hun er vred - of vertaald: She is angry - gaat Langvad op zoek naar antwoorden omtrent haar eigen adoptie. Transnationale adoptie is zodoende een dominant thema in haar leven en werk. Verscheidene jaren trad ze op als kritische stem in het debat over transnationale adoptie in Denemarken.

Volha Hapeyeva (Вольга Гапеева) (1982) is een bekroonde Wit-Russische dichteres, geboren te Minsk. Haar gedichten werden gepubliceerd in onder andere de Verenigde Staten, Oostenrijk, Duitsland, Polen, Rusland, Georgië en Litouwen, en haar werk is vertaald in meer dan tien talen.  Ze schrijft poëzie, proza en drama, en af en toe ook boeken voor kinderen. De thema’s waar ze over schrijft zijn eenzaamheid, oorlog, geweld, het vrouwelijke lichaam, zelfanalyse en de natuur. Voor Hapeyeva is poëzie een middel om jezelf verder te ontplooien en om je gevoel voor empathie te vergroten. Haar poëzie is dan ook bedoeld om de lezer te doen groeien en vredig samen te leren leven. Dat betekent echter niet dat ze nooit over haat of geweld schrijft. Ze haalt deze thema’s wel degelijk aan door de discoursen die ons zijn ingeprent door het patriarchaat in vraag te stellen en zo zichtbaarheid te creëren voor zichzelf en voor andere vrouwelijke artiesten. https://hapeyeva.org/  

Tibor Babiczky (1980) werd geboren in Székesfehérvár (Hongarije) en woont momenteel in Boedapest. Hij heeft in totaal zes poëziebundels en één roman geschreven. Babiczky is hoofdzakelijk schrijver, maar werkt ook als media analist, journalist voor een dagelijkse krant, presentator van een Hongaarse publieke radiozender en uitgever van Libri, een van de voornaamste Hongaarse uitgeverijen. Zijn gedichten zijn eerder gepubliceerd in Engelse, Franse, Tsjechische, Slowaakse, Poolse, Kroatische en Griekse vertalingen en hij is bovendien bekroond met talrijke prijzen zoals de Prima Primissima Junior Prijs en de Litera Prijs. Zijn werken zijn vaak donker, beschrijven nachtmerrie-achtige scenario’s en worden soms vergeleken met die van de Amerikaanse auteur Edgar Allen Poe. Naast poëzie schrijft hij ook liedteksten en heeft hij samengewerkt met bekende Hongaarse muzikanten.

Gaia Ginevra Giorgi (1992) is geboren in Alessandria, Italië. Ze studeerde filosofie aan de universiteit van Turijn en theater en performance aan de Iuav Universiteit van Venetië. Na jaren van experimenteren in literatuur en muziek, publiceerde ze in 2016 haar eerste poëtische werk: Sisifo, zowel een bundel als een performance waarin poëzie onderzocht wordt als een praktijk van beeld, geluid en beweging in relatie tot multimedia. Het werk van Gaia Ginevra Giorgi is naar verschillende talen vertaald en verscheen in verschillende magazines en bloemlezingen. De meest in het oog springende kenmerken van Gaia Ginevra Giorgi zijn enerzijds het onderzoek naar muzikaliteit en anderzijds de vermenging van het landelijke en het stedelijke landschap. Deze aspecten komen samen in een soort indrukwekkende expressionistische lyriek.