Memento Woordfestival Kortrijk

In maart en april kunnen literatuurliefhebbers in Kortrijk hun hart weer ophalen: voor het zesde jaar op rij strijkt het Memento Woordfestival Kortrijk neer in het centrum van de stad. Dit meerdaags literatuurfestival wordt gecureerd door de Letterzetter van Kortrijk, een collectief van jonge stadsdichters, onder leiding van auteur Anneleen Van Offel. Vanuit de vraag ‘wat ontstaat er als je de weg niet volgt?’, koos zij dit jaar voor het thema ‘Verdwalen’, dat de basis vormt voor alle festivalonderdelen. Wegens de heersende pandemie bestaat het festival dit jaar uit twee delen: een interactief wandelparcours en een online auteursprogramma.

Het interactieve wandelparcours doorkruist de Kortrijkse binnenstad en probeert aan de hand van augmented reality, bewegingstechnologie en andere digitale toepassingen de beleving van literatuur te vernieuwen. Voor deze technologische hoogstandjes werkt de bibliotheek van Kortrijk als organisator van het festival nauw samen met studenten Devine uit Howest. Het resultaat zijn verschillende installaties in de binnenstad die, samen met grote kijkdozen van Atelier Ikke, het kloppende hart van het festival vormen.

Daarnaast komen er een pak literaire talenten online lezingen en optredens geven. Vier van die auteurs nemen een extra engagement op en vormen, aangevuld met Letterzetter, de ambassadeurs van deze editie. De organisatie koos dit jaar voor Lize Spit, Stefan Hertmans, Joost Vandecasteele en Dalilla Hermans. Zij gaan een verbinding aan met enkele jonge talenten uit Letterzetter en zorgen zo voor unieke samenwerkingen. Bijzondere aandacht gaat ook naar het debuut van Jean Depreitere, die na de eerste lockdown op 90-jarige leeftijd debuteerde met zijn boek ‘Josefien’.

De auteurslezingen zijn live te volgen op 19, 20 en 21 maart 2021, maar blijven nadien nog beschikbaar op de site www.mementowoordfestival.be. Het wandelparcours blijft beschikbaar tot eind april. Zowel het online auteursprogramma als het parcours zijn gratis te volgen, maar wie sympathie heeft voor het initiatief kan altijd iets doneren op www.mementowoordfestival.be/tickets/. In ruil voor de donatie ontvang je het festivalboek, een bloemlezing met teksten van schrijvers en illustraties van illustratoren uit het collectief van de Letterzetter rond het festivalthema ‘Verdwalen’ of een tote bag van één van onze ambassadeurs.  Het voorlopige programma en alle informatie over hoe je erbij kan zijn, vind je op www.mementowoordfestival.be.

Troostboom
In de lange traditie van koortsbomen bedacht Letterzetter Anneleen Van Offel een troostboom: een plek voor collectieve troost na een tijd die ons ziek maakte. Ze nodigde Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, twee uitgestroomde dichters van het Collectief van de Letterzetter, uit om samen een troostgedicht te schrijven. De verschillende regels van het gedicht worden afzonderlijk op linten in de boom gehangen. Het volledige gedicht is nooit zichtbaar. Zo vormt de boom een symbool voor de versplintering die we ervoeren, en biedt hij tegelijk het uitzicht van een vernieuwde verbinding. Aanvankelijk zouden de linten opgehangen worden in de plataan op het Sint-Amandsplein maar de boom is ironisch genoeg herstellende na ziekte. In afwachting van de realisatie van de troostboom op een andere plaats in de stad, kan je de boom al schrijven. In samenwerking met het Poëziecentrum kan iedereen die troost zoekt een kaartje sturen naar de boom. De boom antwoordt altijd… Meer info over de troostboom en hoe je een kaartje kan opsturen vind je hier.

beeld © Flore Deman