Max Verhart overleden
Op 17 april overleed Max Verhart na een zwaar ziekbed. De afscheidsplechtigheid vond plaats in besloten kring op 24 april jongstleden.
Max Verhart (1944) was sinds begin jaren ’80 gefascineerd door haiku’s. In 1982 werd hij lid van Haiku Kring Nederland en in 2000 van de Amerikaans Haiku Society. Van 1999 tot 2003 was hij voorzitter van de Haiku Kring Nederland. In de jaren 2004 tot en met 2009 was hij hoofdredacteur Nederland van het Nederlands/Vlaamse haikutijdschrift Vuursteen, waarin hij ook nadien bleef publiceren. Sedert 2003 maakte hij deel uit van de redactie die de jaarlijks in de Verenigde Staten verschijnende Red Moon Anthology samenstelt. In 2005 begon hij zijn (hobby)uitgeverij ’t schrijverke. Vanaf 2007 was hij assistent-redacteur/Europees correspondent van het Amerikaanse tijdschrift Modern Haiku. In 2010 richtte hij samen met Klaus-Dieter Wirth, Norman Darlington en Marlène Buitelaar het meertalige haiku-tijdschrift Whirligig op.
Max verhart publiceerde ook verschillende haikubundels. Onder meer: Zijn met wat is (1993), Een beetje adem (1999), Some breath (1999) (Engels) en het tweetalige geen woord teveel / not a word too much (2000). Zijn werk verscheen ook in tal van bloemlezingen en tijdschriften zowel in het Nederlands als in andere talen.
Max Verhart was van bijzondere betekenis voor Poëziecentrum. In 2016 werd de omvangrijke haiku-collectie van Max Verhart opgenomen in de collectie van Poëziecentrum. De Collectie Max Verhart bestaat uit de haiku-verzameling die hij zelf heeft verzameld en uit de nagelaten haikuboeken van haikudichter W.J. van der Molen (1923 – 2002). Nog weer later werd een vrij omvangrijk deel aangekocht van de nagelaten haikuboekenschat van Wanda Reumer (1915-2006), eerste voorzitter van de Haiku Kring Nederland. Door schenkingen, ruiltransacties en aankopen groeide de collectie verder. Inmiddels omvat de collectie ongeveer 1500 titels. Hoofdzaak zijn Nederlandstalige uitgaven, maar ook de collectie ‘buitenland‘ is aanzienlijk. Er zitten oude en recente publicaties in, klassieke en moderne, boeken en tijdschriften, uitgaven van uitgevers en uitgaven in eigen beheer – kortom het breedst denkbare scala. De collectie is wellicht de grootste van zijn soort in ons taalgebied. Momenteel is Poëziecentrum nog volop bezig met de inventarisatie van Collectie Max Verhart, die op termijn volledig zal ontsloten worden via de catalogus.