Lisette Ma Neza wint BK Poetry Slam 2017

Lisette Ma Neza wint het Belgisch Kampioen Poetry Slam 2017 dat zaterdagavond, 28 oktober, plaatsvond in Brussel. In een spannende strijd nam zij het op tegen 10 andere Nederlandstalige en/of Franstalige dichters.

De vakjury met o.m. Slongs Dievanongs, Martha Canga Antonio en Joost Vandecasteele beoordeelde de performances en gaf Lisette de hoogste score. Zij wint een ticket voor het Europees Kampioenschap Poetry Slam dat op 2 december  plaatsvindt in Brussel. Lisette won niet alleen de juryprijs, maar ook de publieksprijs. Tijdens het BK werd ook de eerste Belgische vinylplaat met slam poetry voorgesteld. Minister van Cultuur Sven Gatz reikte de prijs uit.

“Een boksmatch met woorden”, dat is hoe je een Poetry Slam het best kunt omschrijven.

Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, coördineerde het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam nu voor de zesde keer en geeft hiermee een kans aan podiumdichters om door te groeien.

Winnaar en publiekswinnaar

De 11 finalisten: Léïla, Nestor, Teddy Bair, Kevin Amse, Lisette Ma Neza, Sven De Swerts, Najib, le Chauve sourit, Anke Somers, Giovanni Baudonck en Serial D’Rimeur werden beoordeeld door een vakjury die bestond uit Gia Abrassart (journalist), Samira Hmouda (medewerker Pianofabriek), Joost Vandecasteele (stand-upcomedian), Slongs Dievanongs (rapper), Martha Canga Antonio (actrice Black) en Antoine Boute (dichter). De jury selecteerde 6 finalisten voor de tweede ronde en uiteindelijk geen drie, maar vier finalisten voor de derde ronde vanwege een gelijkstand. In deze laatste ronde haalde Lisette Ma Neza het. Giovanni Baudonck werd tweede met 0,1 verschil en Kevin Amse kreeg een bronzen medaille. "Dit had ik nooit verwacht! Een droom die uitkomt, ik ben even overdonderd", zegt Lisette Ma Neza.

Giovanni Baudonck werd vice-kampioen en Kevin Amse behaalde de derde plaats. Meer dan 200 toeschouwers woonden de wedstrijd bij. Presentatoren Veronica Rocha en Charlotte De Metsenaere leidden het BK tweetalig in goede banen. DJ Odilonverzachtte tussendoor de rake klappen met straffe beats. De toeschouwers kroonden Lisette ook uit tot publiekswinnaar.

Ticket voor EK en WK Poetry Slam

Lisette Ma Neza vertegenwoordigt de eer van ons land tijdens EK Poetry Slam in Brussel en het WK Poetry Slam in Parijs. Pianofabriek Gemeenschapscentrum haalt het EK Poetry Slam dit jaar voor de derde keer naar België. Op 2 december nemen de beste slammers van Europa het tegen elkaar op in cc Jacques Franck in Brussel. Het belooft een intensieve stortvloed aan woorden en talen te worden.  Daarnaast staat de kersverse Belgische Kampioen op het programma van de Van Dale Spoken Awards in Rotterdam op 17 november.

8 slammers op vinyl

Op het BK stelde Creatief Schrijven vzw ook de vinylplaat ‘Rough & Tough Poetry Slam’ voor met teksten van Belgisch slamtalent. Onder meer regerend Europees Kampioen Carmien Michels en de Belgisch Kampioen 2014, Théo Eloy, zijn te horen. De plaat is een samenwerking over de taalgrens heen. Het is de eerste vinyl met slam poetry in België. De plaat is te koop bij Creatief Schrijven vzw.