'Ik had me het leven anders voorgesteld' - Slauerhoff op muziek door Eléonor & Gerry de Mol

Honderd jaar geleden - in 1921 - publiceerde J.J. Slauerhoff zijn eerste gedichten. Om dit jubileum kracht bij te zetten lanceren Eléonor & Gerry De Mol een album, waarbij zijn gedichten een tweede leven krijgen in prachtige liedjes. Hun CD komt uit op 19 maart 2021 in het kader van de UNESCO Wereldpoëziedag. Op die Wereld Poëziedag - 21 maart - verschijnt bovendien de eerste aflevering van een podcast-reeks rond deze gedichten.

J.J. Slauerhoff

J.J. Slauerhoff is een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers en dichters. Hij behoort dan ook tot de top 30 belangrijkste Nederlandstalige auteurs in de Canon van de Nederlandse Letterkunde.
Jan Jacob Slauerhoff werd geboren op 15 september 1898 in Leeuwarden en overleed op 5 oktober 1936 in Hilversum. Hij werkte als scheepsarts en voer zo o.a. op Nederlands-Indië en op de Java-China-Japanlijn waar hij reizen maakte naar China, Hongkong, Macau en Japan. Hij maakte ook een aantal reizen naar Latijns-Amerika en de Holland-West-Afrika route. Het isolement van die reizen gebruikte hij om te werken aan zijn verhalen, romans en gedichten. Hij publiceerde zijn eerste gedichten 100 jaar geleden, in 1921. 

Album

Eléonor & Gerry De Mol maakten een selectie uit zijn gedichten en combineerden deze met een kortverhaal, waardoor er een prachtige vertelvoorstelling ontstond. Centraal in Slauerhoff’s gedichten staat het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. De vele reizen en exotische bestemmingen vormen de perfecte basis voor een klankenpalet vol zuiderse ritmes, vertolkt door de verschillende snaarinstrumenten van Gerry De Mol. Je hoort invloeden van fado, samba en bossa tot chanson. 

Podcast

Gedurende 6 weken lang kan je bovendien genieten van een bijzondere podcast-reeks, waarin Eléonor & Gerry De Mol wekelijks het thema van een gedicht bespreken. Je ontdekt hoe het gedicht inspiratie gaf voor de muziek, maar ze maken ook een unieke link met het heden. Ze zoeken verrassende verhalen van mensen die een link hebben met het thema uit het gedicht. Hou je klaar voor ontroerende momenten, waardoor je Slauerhoff’s gedichten op een nieuwe manier beleefd! De eerste aflevering is beschikbaar vanaf 21 maart 2021, Wereld Poëziedag: www.eleonor.be

Van het album kwamen al 2 singles uit: 'Geen Van Allen Zorgen' en 'Woorden In De Nacht'. Beide singles werden op verschillende lokale en nationale radio’s gedraaid in België en Nederland en Geen Van Allen Zorgen stond maandenlang in de officiële Spotify-lijst ‘Schoon Vlaams’.
Als leadsingle voor het album is gekozen voor de titeltrack: ‘Ik Had Me Het Leven Anders Voorgesteld’. Zeer passend bij deze bijzondere tijden, maar Slauerhoff verwijst naar het onvermogen van mannen en vrouwen om elkaar te begrijpen. De visuele kunstenaar Hans Lengeler voorziet het nummer van een poëtische en ontroerende videoclip. 

Eléonor
Gedichten hebben Eléonor (Elly Aerden) altijd al geïnspireerd tot het maken van muziek. Voor haar eerste groep ‘Mairan’ smeedde ze poëzie om tot (meerstemmige) folksongs.  Ze bezong ’20 Poemas de Amor y un Canción desesperada’ van Pablo Neruda in ‘songs of Neruda’. Met ‘Eléonor’ creëerde ze reeds een eigenzinnig mediterraans project rond Latijnse gedichten.Verder kan je Elly Aerden nog horen bij Zefiro Torna, Olla Vogala, amoRRoma, MissT,… Ze is zangdocente ‘Folk & Wereldmuziek’ aan de academies van Sint-Niklaas en Lebbeke en geeft regelmatig workshops en stages.

Gerry De Mol:
Gerry De Mol maakte al poëzie- en muziekprogramma’s rond Herman De Coninck en Fernando Pessoa, en toonzette M. Vasalis, Kafka, Rilke, Goethe, Rutger Kopland en Guido Gezelle voor het Kaaitheater, de AB en het Archipel poëziefestival in Sint Niklaas. Hij was de bezieler van Oblomow, Kleine Blote Liedjes met Eva De Roovere, maakte theater met Compagnie Lodewijk/Louis, ’t Arsenaal, Younnous Diallo en is af en toe solo zichzelf. 

Een productie van Eléonor & Gerry de Mol, met de steun van Poëziecentrum en de Vlaamse Unesco Commissie.