Genomineerden Poëziedebuutprijs 2024 bekend!

Voor de achtste keer op rij reiken Poëziecentrum en deAuteurs de Poëziedebuutprijs uit. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut verschenen tijdens het voorgaande jaar. Ontdek hieronder de genomineerden!

Alle Vlaamse en Nederlandse poëziedebuten, uitgegeven bij een reguliere uitgeverij in de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 komen in aanmerking voor deze prijs. 

Bekijk hier het volledige reglement.

De jury leest alle poëziedebuten door en selecteert gezamenlijk de drie genomineerden. Dit jaar bestond de jury uit: Jeroen Dera (juryvoorzitter), Lies Van Gasse en Dirk De Geest.

De jury selecteerde drie dichters omwille van hun bijzonder poëziedebuut in 2023 (in alfabetische volgorde):

Maak kennis met de genomineerden


Erwin Hurenkamp - Nu we er toch zijn  
Erwin Hurenkamp (Deventer, 1993) begon met schrijven toen hij merkte dat de leugen wel gewaardeerd wordt als je haar verhaal noemt. Hij studeerde literatuurwetenschap en Cultural Analysis in Amsterdam. Daar woont hij nog steeds. Gedichten van zijn hand verschenen eerder op Hard//hoofd en De Optimist en in Tirade. Hij won de Editio Debutantenschrijfwedstrijd 2020-2021. Nu we er toch zijn werd eerder genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en stond op de longlist van de Grote Poëzieprijs 

Hannah Chris Lomans - Een lichaam dragen 
Hannah Chris Lomans is schrijver. Hen studeerde Creative Writing te ArtEZ en volgde het Slow Writing Lab, een vrije master van het Nederlands Letterenfonds. In haar schrijven vertrekt Hannah Chris vanuit zowel een verlangen naar als een geloof in transformatie. Tekst is voor hen een plek waar hen een radicale maar precaire vloeibaarheid kan belichamen. In 2020 nam Hannah Chris deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en publiceerde hen het chapbook Blijf de kou wegstrijken bij Wintertuin Uitgeverij. Haar teksten verschenen onder meer in De Gids, De Revisor, nY, Mister Motley en NRC Handelsblad. Hun debuutbundel een lichaam dragen verscheen in 2023 bij De Bezige Bij.

Bob Vanden Broeck - de richting is richting omleiding
Bob Vanden Broeck houdt van vogels en is docent Kunst- en Cultuurgeschiedenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. In 2023 verscheen zijn debuutbundel 'de richting is richting omleiding' bij uitgeverij het balanseer. Deze bundel is genomineerd voor de Cees Bunddingh'-prijs 2024. Momenteel werkt hij aan Je zit op een stoel, een roman die zich afspeelt in een kantoor omgeven door mist en duisternis. 

Lees hier het volledige juryverslag

De Poëziedebuutprijs leeft!


De Poëziedebuutprijs zet niet in op een officiële prijsuitreiking, maar wil dichters vooral meer zichtbaarheid geven aan het begin van hun carrière.

Maak je graag uitgebreider kennis met de drie genomineerden? In de zomereditie van Poëziekrant worden ze voorgesteld a.d.h.v. een gedicht en kort interview.

Kom ook zeker naar Theater Aan Zee! De drie genomineerde debutanten zijn te gast tijdens Apéro Poëzie in KAAP (Oostende), hét poëzieprogramma op TAZ. Meer informatie over het programma maken we binnenkort bekend. 
 

Bekendmaking winnaar

Op zaterdag 24 augustus 2024 maken Poëziecentrum en deAuteurs de winnaar van de Poëziedebuutprijs 2024 bekend in De Standaard der Letteren en via de eigen kanalen. Dezelfde dag zal de winnaar ook optreden tijdens een aflevering van Apéro Poëzie op Kunstenfestival Watou. Bovendien ontvangt de winnaar een geldprijs van 1500 euro. Daarnaast is de winnaar ook te gast in onze podcast Beeldspraak. Op deze manier willen Poëziecentrum en deAuteurs beginnende auteurs een duwtje in de rug geven.

Gerelateerd project: Poëziedebuutprijs