De digitale stemweek voor de Poëziesterren 2022 gaat van start!

Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming) de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en leerlingen uit het basisonderwijs kennen vier Poëziesterren toe. Voor het kleuteronderwijs maakte een professionele jury een voorselectie van drie gedichten. Voor het lager onderwijs selecteerde de jury vijf gedichten per graad. Alle gedichten zijn in de voorbije twee jaar verschenen. Aan deze gedichten mogen de leerlingen dan zelf poëziesterren toekennen. De poëziesterren zijn de belangrijkste kinderen- en jongerenpublieksprijs voor poëzie.

Dit jaar zijn we aan de vijfde editie toe. Daarbij zullen meer dan 105.000 leerlingen uit 6.022 verschillende scholen basisonderwijs stemmen voor hun favoriete gedicht. De stemweek vindt plaats van 21 tot en met 25 maart 2022. Op 21 maart vieren we de UNESCO Werelddag van de Poëzie. Met dit educatief traject willen we kinderen warm maken om kwalitatieve hedendaagse poëzie te lezen en te ervaren.

De selectie van de gedichten werd gemaakt door een vakjury uit recente Nederlandstalige poëzie. De jury bestaat uit volgende leden: Bieke Verlinden (leerkracht basisschool en boekenjuf), Asma Belhadji (leerkracht basisschool), Jamila Channouf (auteur), Kathleen Meersseman (Dienst mediatheken Arteveldehogeschool Gent) en voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel).

De poëzie moet gepubliceerd zijn bij een reguliere uitgeverij in Vlaanderen of Nederland en moet geschikt zijn voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Bloemlezingen, vertaalde poëzie en verzamelbundels komen niet in aanmerking. Bovendien moeten de gekozen bundels in de afgelopen twee jaar (2020-2021) verschenen zijn. De drie laureaten die met hun bundel in aanmerking komen voor de Gouden Poëziemedaille 2022 zijn:

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille wordt vereerd met een lied en een filmpje. Een jonge muzikant of animatiekunstenaar verwerkt een gedicht uit de winnende dichtbundel in het Poëziemedaillelied en een vrolijke animatie. Zo blijft kinderpoëzie onder de aandacht, op school en daarbuiten. De liedjes en clips van de vorige edities zijn hier te bekijken.

Wie zijn de drie laureaten?

Rian Visser is grafisch ontwerper en schrijfster. Ze schrijft boeken en poëziebundels voor kinderen en minder goede lezers. In 2013 ontving ze de Alfabetiseringsprijs voor haar project Raadgedicht. Haar genomineerde bundel Alle wensen van de wereld is een bundel voor jong en oud over de kleine en grote, mooie en moeilijke dingen van het leven. 

Suzanne Weterings is ecoloog van opleiding en dit spat er van af in haar debuutbundel. Haar genomineerde bundel, Een krekel in mijn slaapzak, is een ontdekkingstocht door de natuur: de bundel zit boordevol zintuiglijke beschrijvingen van fauna en flora die tot ieders verbeelding spreken.

Milja Praagman studeerde grafisch ontwerp aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Breda. Ze begon een succesvolle carrière in illustratie en maakte onder andere animaties voor Sesamstraat-televisie. In 2005 kwam haar eerste eigen verhaal Meneer Po uit en ze maakte sindsdien tientallen prentenboeken. Ze werd genomineerd met de bundel Magneetje. Deze bundel is vol verbeelding en raakt jong en oud.

Hoe verlopen de Poëziesterren?

Ingeschreven scholen kunnen de gedichten in PDF raadplegen op Cultuurkuur.be. Leerkrachten kunnen de gedichten zelf afdrukken en voorlezen. Op een speciaal voor hen voorziene pagina op Cultuurkuur vinden zij ook een uitgebreide lesbrief vol tips om met de gedichten aan de slag te gaan tijdens de les. Pommelien Thijs sprak alle gedichten in, deze filmpjes kunnen ook in de klas worden getoond. Elke dag van de stemweek (21-25 maart 2022) wordt er een gedicht gelezen en besproken. Op het einde van de week bepalen de leerlingen welk gedicht hun favoriet is!
De resultaten van die stemming worden doorgegeven via het online stemformulier op Cultuurkuur.
 
De vier winnende gedichten worden vervolgens gevisualiseerd op diverse, aantrekkelijke dragers en fysiek en digitaal verspreid in de scholen in het volgend schooljaar a.d.h.v.  aantrekkelijke poëzieposters, didactische verwerking en animatiefilmpjes. Bij het begin van het nieuwe schooljaar ontvangen alle hoofdvestigingsplaatsen van basisscholen in Vlaanderen een set van de vier posters.
 
De winnaars worden bekendgemaakt op woensdag 1 juni 2022, tijdens de online prijsuitreiking tijdens het Netwerk Lezen op School.

Poëziesterren is een project van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.