Babs Gons en Paul Demets, winnaars van de eerste Poëziesterren in het secundair onderwijs, feestelijk in de bloemetjes gezet

In maart dit jaar bekronen jongeren van de eerste en tweede graad secundair onderwijs gedichten van Babs Gons en Paul Demets met Poëziesterren. Met hun gedichten ‘Precies goed’ en ‘Prikkels’ wisten ze de leerlingen helemaal te overtuigen. Poëziecentrum en CANON Cultuurcel zetten de twee dichters nu in de bloemetjes. 

 

De twee winnende gedichten zijn omgetoverd tot twee prachtige animatiefilmpjes waarin beeld en woord elkaar versterken:

 Daarnaast is er een poëziebloemlezing gemaakt, Ik wil de slak zijn die haar huis draagt, met zowel de verzen van de laureaten als die van de initiële selectie. De bloemlezing bevat ook werk van bijvoorbeeld Moya De Feyter, Bart Moeyaert en Maud Vanhauwaert – allemaal gedichten die de doelgroep kunnen aanspreken. Deze selectie van 39 recente Nederlandstalige gedichten uit Vlaanderen en Nederland biedt zodoende een brede inkijk in het huis van de poëzie. Je kan de bloemlezing hier bestellen!

Ten slotte zijn de twee winnende gedichten ook prachtig vormgegeven op speciaal ontworpen posters, gemaakt door illustrator mister melvin. Ook die zijn binnenkort bij ons te verkrijgen.

Aan de hand van de animatiefilmpjes, de bloemlezing én de posters willen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel leerkrachten in het secundair onderwijs enthousiasmeren en inspireren om in de klas vaker met poëzie aan de slag te gaan. Er is dan ook speciaal didactisch materiaal voorzien, zodat leerkrachten meteen aan de slag kunnen! Want poëzie is een feest, een groot feest, waarop iedereen uitgenodigd is!

Nieuw: Poëziesterren van de eerste en tweede graad secundair

De Poëziesterren, een initiatief van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum, bestaat al sinds 2014 voor het basisonderwijs, maar in 2021 besloten beide partners om de Poëziesterren ook voor jongeren van de eerste en tweede graad secundair onderwijs te organiseren. Op die manier willen ze het onderbelichte genre van jeugdpoëzie volop in de schijnwerpers plaatsen. Het zijn de leerlingen zelf die hun favoriete gedicht – uit een vooraf gemaakte selectie – kiezen. Laureaten Bab Gons en Paul Demets zijn zodoende de eerste dichters die jongeren van de eerste en tweede graad hebben verkozen als winnaar. De gemaakte animatiefilmpjes zullen digitaal verspreid worden via sociale media en in de scholen. Samen met de aantrekkelijke posters, lesbrieven en bloemlezing geven ze het project een duurzaam karakter.

Babs Gons is schrijver, performer, host, docent en stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven. Jarenlang was ze de artistiek leider van de Poetry Circle Nowhere en ze organiseerde voor die tijd tien jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2020 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. In het voorjaar van 2019 verscheen Hardop. Spoken word in Nederland bij uitgeverij Atlas Contact. Ze schrijft ook artikels en is vaste columnist van Het Parool.

Paul Demets is dichter, lector aan de School of Arts (KASK) in Gent, onderwijsdidacticus aan de UGent en poëzierecensent voor o.a. De Standaard. Van 2016 tot en met 2019 was hij de Plattelandsdichter van de Provincie Oost-Vlaanderen. In 2018 publiceerde hij De klaverknoop, genomineerd voor de Herman de Coninckprijs, de Paul Snoekprijs en de vijfjaarlijkse poëzieprijs van de Kantl. De bundel werd bekroond met de Jan Campertprijs. In 2020 verschenen de bundels De aangelanden (PoëzieCentrum) en De hazenklager (De Bezige Bij). In 2021 bracht hij, 28 jaar na datum, zijn eigenlijke debuut uit, Het web van omtrek (PoëzieCentrum), naar aanleiding van het Roger Raveeljaar; dit najaar verschijnt bij dezelfde uitgeverij De landsheer van de Lethe, een bundel Spilliaert-gedichten.

 

Gerelateerd project: Poëziesterren secundair onderwijs