Actie: Bloemlezingen en Sonnettenkransen

Carl De Strycker geeft na elf, boeiende jaren in de zomer van 2023 de fakkel door als directeur van Poëziecentrum. 

Het waren mooie, intense jaren, waarin hij met het team de deuren van Poëziecentrum heeft opgegooid, gedigitaliseerd en geïnternationaliseerd. Er werden met vele partnerorganisaties projecten opgezet en uitgewerkt zoals de digitale platformen Paukeslag en Poëzie-Centraal, de coördinatie van PoëzieweekPoète National-er Dichter Des Vaderlands, het Europese netwerk Versopolis, de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren waarmee jaarlijks tienduizenden jongeren warm gemaakt worden voor gedichten, het fijne publieksprogramma Apéro Poëzie, de podcast Beeldspraak, de talloze publicaties, de Poëziekrant en heel veel misschien niet meteen zichtbare, maar heel belangrijke kleine acties en initiatieven.

Bij zijn afscheid wil Carl De Strycker “bloemen noch kransen”, maar wie graag toch iets wil geven, die kan via de webshop of in Poëziecentrum een dichtbundel, boek of poëtisch gadget kopen en een boodschap voor hem achterlaten. Hij zal je dan een kaartje met een persoonlijk bericht terugbezorgen. De actie loopt van 2 mei 2023 tot en met 30 juni 2023.  

Actie Bloemlezingen en Sonnettenkransen

Om je alvast op weg te helpen maakte Carl De Strycker een selectie uit de recent verschenen bundels en bloemlezingen. Dat kan de keuze uit het rijke aanbod hopelijk vergemakkelijken. Daarbij is de prijs laagdrempelig gehouden om zoveel mogelijk partners, collega’s en sympathisanten de kans te geven dit initiatief actief te ondersteunen: wie weet slagen wij er met zijn allen in de poëzie ook in de verkoopcijfers de plaats te geven die haar toekomt. Voor wie niet zo meteen thuis is in de hedendaagse poëzie volgt hier een lijst met interessante uitgaven uit het recente aanbod:

ORIËNTEREN

Wie het rijke land van de poëzie pas betreedt, heeft wellicht behoefte aan een betrouwbare gids. Hieronder vind je enkele tijdschriften, bloemlezingen en toegankelijke studies die je ongetwijfeld verder helpen bij je zoektocht.

VERDIEPEN

Voor wie zweert bij het oudere en recente erfgoed (of zich daarin wil gaan verdiepen), zijn er onderstaande verzamelbundels: telkens kwaliteit te over en een heel eigen toon.

ENGAGEREN

Een aantal hedendaagse dichters is ervan overtuigd dat poëzie (en misschien alleen poëzie) de wereld kan doorgronden, opvattingen veranderen, mensen tot actie bewegen. Dat alles echter in de meest krachtige poëtische bewoordingen.

  • Dominique De GroenSlangen: een beklijvende bundel over de cultuur van selfies en media, met krachtige (of weerloze) vrouwen in de hoofdrol.
  • Frank KeizerDe introductie van het plot: een bundel over economie, uitbuiting, kolonialisme maar ook over veerkracht.
  • Arno Van VlierbergheEx Daemon: een lang gedicht dat een aanklacht wil zijn tegen de wereld en de mens.
  • Herlinda VekemansAppelblauwzeegroen: een bundel over de rijkdommen van de zee.
  • Tomas LieskeHet spettert geluk: het verhaal van Parijse outcastfiguren en een boot, een allegorie van vandaag.
  • De Klimaatdichters, Zwemlessen voor later: een ruime bloemlezing klimaatpoëzie van gevestigde en aankomende dichters.
  • Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek (red.), Besmette stad. Vijfenzestig kunstenaars antwoorden op Bezette stad van Paul van Ostaijen: in volle covid-periode blijkt Van Ostaijen actueler dan ooit.

ONTMOETEN

Tal van dichters hebben de jongste jaren prominent werk afgeleverd, even diepgaand als verrassend. Onderstaand dozijn titels is niet meer dan een persoonlijke momentopname van die verscheidenheid:

  • Claude Van de BergeDe witte zon van de dood: filosofische, bespiegelende gedichten over de kern van ons bestaan.
  • Mark BoogLiefde in tijden van brand: liefde die wil overleven in woelige tijden.
  • Paul DemetsDe landsheer van de Lethe: aangrijpende persoonlijke gedichten met het werk van Leon Spilliaert als inspiratie.
  • Annemarie Estor, Nanopaarden en megasteden: een wonderlijk beeld van een wereld die we dachten te kennen
  • Maxime Garcia DiazHet is warm in de hivemind: een fascinerende montage van associaties, beeldschermen, internetsites.
  • Piet GerbrandySteencirkels: een magistraal epos over de tocht op zoek naar identiteit.
  • Jo GisekinDe luwte van het geheugen: een confrontatie met hoogtepunten uit de muziek- en de kunstgeschiedenis en met de weerbarstigheid van de taal
  • Miriam Van heeVoor wie de tijd verstrijkt: nieuw hoogstaand werk met louterende melancholie.
  • Peter Holvoet-HansenLibretto: keuze uit het werk van onze meest muzikale bard.
  • Jan Lauwereynszombie zoekt zielgeno(o)t: verrassende nieuwe bundel
  • Tijl NuytsVervoersbewijzen: verzen voor de reiziger in ieder van ons.
  • Idwer de la ParraVlerk, tweede bundel van deze eigenzinnige stem uit het poëzielandschap
  • Lucienne StassaertNabeelden: beeldrijke gedichten over ouder worden en een gedwongen isolement.
  • Toon TellegenTot de winter er op volgt: een onderschat dichter over de naderende dood.
  • Peter TheunynckHoogliederen: een lofzang op de liefde en de geliefden.
  • Mark Van TongeleRoeivlucht: een bundel vol taalplezier
  • Nachoem WijnbergNamen noemen: een bundel verhalende gedichten over dichteres en de poëzie.

VERRUIMEN

De Nederlandse poëzie is veelzijdig, maar daarbovenop hebben wij het geluk dat vooraanstaande dichters uit het buitenland tegenwoordig vaak en uitmuntend worden vertaald. Die blik naar buiten is in alle opzichten verrijkend.

SPECIALISEREN

Tot slot enkele tips voor wie zo dicht mogelijk bij Dirk De Geest wil komen in de hoop hem in zijn obsessies te overtreffen.

 

Poëziecentrum steunen

Over de jaren heen is de uitgeverij van Poëziecentrum uitgegroeid tot een vaste waarde. Poëziecentrum zet in op nieuw talent, publiceert tal van bloemlezing uit de Nederlandstalige en internationale poëzie en stimuleert het literair debat met essays over poëzie.

Steun de uitgeverij van Poëziecentrum door een titel uit het fonds te kiezen zodat we ook de komende jaren kunnen blijven inzetten op kwaliteit. 

Antiquariaat

Behalve een uitgebreid aanbod aan nieuwe dichtbundels, heeft Poëziecentrum ook een groot antiquarisch aanbod. Laat je verrassen door een pakketje bundels dat Carl hoogstpersoonlijk voor jou uitkiest en bestel een verrassingspakket uit het antiquariaat van het Poëziecentrum. Voor de prijs van 40 euro krijg je minimum 6 dichtbundels, onverwacht maar welgekomen.

Laat je je liever verrassen met een pakket uit het uitgebreide antiquarische aanbod van Poëziecentrum? Dan kan je een verrassingspakket van € 40 aankopen. In ruil daarvoor krijg je minstens 6 dichtbundels uit het antiquarische aanbod van Poëziecentrum.

Tijdens het bestelproces op de webshop (net voor je naar de betaalmodule gaat) kan je ook een persoonlijke boodschap aan Carl De Strycker neerschrijven; een antwoord is verzekerd!