Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

za 24 oktober 2020, 15u00
Online

Versopolis X Felix Poetry Festival - digitaal

Na de blik áchter het werk, maakt u vandaag kennis met de poëzie van de vier Versopolisdichters. Ze worden geflankeerd door Joke van Leeuwen die een pleidooi voor poëzie houdt. Globetrotter-auteur Johan de Boose is de MC. Daarnaast wordt ook de poëziefilm 'Thuis'/'Home' van Moya De Feyter (een van onze Belgische Versopolisdichters) en filmmaker Jeyda Yagiz vertoond. De Feyter zal zelf aanwezig zijn om haar film toe te lichten. De Engelse vertaling van de tekst is van Paul Vincent. De Nederlandse Versopolisdichter Nyk de Vries vervolledigt het dichtersgezelschap. Joke van Leeuwen verzorgt de editie 2020 van het Pleidooi voor Poëzie.

Samantha Barendson (1976) heeft Franse, Italiaanse en Argentijnse roots en woont in Lyon. Ze schrijft poëzie, romans en essays waarin haar woorden van de ene naar de andere taal reizen. Haar debuut, Des coquelicots (2011), is gewijd aan de rode klaproos in zowel haar uiterlijke verschijning als haar symbolische gelaagdheid. Zelf stelt ze vast dat de mensen in haar omgeving haar grootste bron van inspiratie zijn; mensen in beweging, mensen die liefhebben, hopen, dromen en zijn. 

Carmen Camacho (1976), een Spaanse dichteres wier werk reeds in 7 verschillende talen vertaald werd, chrijft gedichten, theatrale poëzieprogramma's en is literatuurcritica. Gefascineerd door de dialoog tussen poëzie en beeldende kunst, zette Camacho al een reeks poëzievoorstellingen op poten met verschillende kunstenaars. In haar poëzie omarmt Camacho het verleden en het heden, de vrouw van nu en het meisje van vroeger, de link tussen het onbewuste en het bewuste.

Eiríkur Örn Norðdahl (1978) is een dichter, romanschrijver, performer en essayist. Hnefi eða vitstola orð (Fist or words bereft of sense) (2013) is zijn zesde poëziebundel, over de Ijslandse bankencrisis. Norðdahl staat tevens bekend als een van de oprichters van het IJslandse avant-gardistische poëziecollectief Nýhil. In zijn poëzie stelt de IJslandse dichter zijn eigen idealen en ideeën in vraag en probeert hij te ontdekken wat poëzie voor hem kan en moet betekenen. 

Gjoko Zdraveski (1985) schrijft poëzie, kortverhalen, essays en wordt bovendien bestempeld als een van de meest opmerkelijke stemmen onder de jonge dichters in Noord-Macedonië. De thematiek die Zdraveski aanstipt in zijn poëzie is heel divers van aard: zijn debuutbundel Palindrome with Double 'N' (2011) is een serene ode aan de liefde. house for migratory birds (2013), zijn tweede dichtbundel, gaat over het oversteken van grenzen, de vrees om te reizen en de immigrant die reismoe is. 

Moya De feyter bracht al twee poëziebundels uit, Tot iemand eindelijk en Massastrandingen. Ze reist Vlaanderen en nederland door om poëzie performances te geven. Onlangs heeft ze Klimaatdichters opgericht, een collectief van Nederlandse en Vlaamse dichters die hun stem willen laten horen voor het klimaat. Ze werd daarvoor geïnspireerd door Poets for the Planet
'Thuis' toont een gezin in hun huis tijdens een storm. Terwijl de storm dichterbij komt en het huis teistert, kan de familie niet bewegen, niet handelen en niet communiceren. Ze zitten er gewoon bij en laten de catastrofe gebeuren.
De regie van de film was in handen van Jeyda Yagiz. Zij volgde een opleiding Grafisch Ontwerp in Surrey (VK), zij werkt momenteel als artistiek directeur voor een videoproductiebedrijf. Ze werkte jarenlang als fotograaf, setdresser, illustrator en grafisch ontwerper. 'Thuis'/'Home' is het eerste gezamelijke project van De Feyter en Yagiz en het combineert poppenspel, poëzie en film.

Nyk de Vries (1971) is schrijver en muzikant, geboren in het kleine Friese dorp Noordbergum. Zijn jeugd in dat relatief afgezonderde gebied is een terugkerend motief in zijn werk. Hij schrijft prozagedichten, zowel in het Fries als het Nederlands en ook langere prozateksten. De Vries is een rasperformer en komt dan ook het beste tot zijn recht op een podium. De afgelopen jaren heeft hij opgetreden op grote poëziefestivals zoals Poetry International en Poetry on the road in Bremen, meestal bijgestaan door een muzikant. De Vries’ eerste tweetalige (Fries-Nederlands) poëziebundel Motorman verscheen in 2007. Zijn tweede bundel Per ongeluk reed ik naar het zuiden bracht hij uit in 2010. Een jaar later publiceerde hij De dingen gebeuren omdat ze rijmen, een boek met prozagedichten. Sinds 2019 is Nyk de Vries voor een periode van twee jaar aangeduid als Dichter fan Fryslân, waarbij hij optreedt als een ambassadeur van de Friese poëzie.

Joke van Leeuwen is een veelbekroon Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Van Leeuwen slaagt er als geen ander in met taal een feestje te bouwen. In 2012 won ze de Constantijn Huygens-Prijs voor haar volledige oeuvre, in 2007 won ze de Herman de Coninck Publieksprijs. Tijdens het Versopolis x Felix Poetry Festival 2020 spreekt ze een Pleidooi voor Poëzie uit. Dat pleidooi is ondertussen een echte traditie geworden. Onder meer Charlotte Van den Broeck en Alicja Gescinska gingen haar hierin voor.

I.s.m. Antwerpen Boekenstad en de Arenberg.

praktische info: 

datum: zaterdag 24 oktober 2020 | 15 uur
locatie: spotlight.arenberg.be
toegang: gratis