Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Grote Gevoelens - Boekvoorstelling Jan M. Meier 15.02.20
za 15 februari 2020, 16u00
Gent

Boekvoorstelling 'Grote Gevoelens' - Jan M. Meier TE GAST

Uitgeverij P presenteert de derde bundel van de Gentse dichter Jan M. Meier. Dichter Peter Theunynck leidt in, Jan Meier leest voor, Laura Maes speelt gitaar en Leo Peeraer overhandigt de eerste exemplaren, gevolgd door receptie.

In de bundel Grote Gevoelens vaart de liefde voorbij. Ze kaatst tussen euforie en wanhoop, wens en waan, verlangen en vervulling, tussen beeld en verbeelding, dans en stilstand, monoloog en gesprek. De metaforen spiegelen de wisselende emoties, maar zitten tegelijk vol kleine verschuivingen die het romantische totaalbeeld ondergraven of nuanceren.
De bundel is geïllustreerd met werk van de jonge Gentse schilder Evelien Sergeant

Over de bundel

Jan M. Meier schrijft over de romantische liefde, maar ook over de ‘eenzaam uitgelepelde leugen’. Met woorden in witte letterloze leegtes meet hij zijn geliefde galactische proporties aan. Tussen spel en martelgang verknipt hij haar tot honderden flardjes, met de geur van potlood als weerloos wapen en de scherpe haken van herinnering. In de lange gang gevloerd, gekromd als een komma voor een onbekend zinsverband tekent zich een route af als van Parijs naar Rotterdam.
Dan kantelt het: maanwit aan haar hemels lichaam draait hij de ochtend open, neemt een bad in de dampkring van haar adem. Reikhalzende ogen lijken op stelten te lopen. Woorden zijn kostbaar als luchtbellen onder water. En zie: ‘de aarde bedekt de hemel’.
De schilderijen van Evelien Sergeant creëren beelden die aansluiting vinden bij de beeldtaal van de bundel: vervoering en pijn in vele variaties.

Jan M. Meier (Gent, 1951) is sinds 2002 het pseudoniem van Jean-Marie Maes, Vlaams auteur. Hij was medeoprichter en redacteur van Restant, redacteur van Yang en Deus ex Machina. Hij debuteerde met de bundel Figuratie (1972), die bekroond werd met de debutantenprijs voor poëzie van de provincie Oost-Vlaanderen.Hij publiceerde creatieve, literair-kritische en wetenschappelijke bijdragen in diverse bladen. Zijn recente bundels Engelenspoor (2017) en Tekenen (2018) verschenen bij Uitgeverij P. Gedichten uit Engelenspoor  werden in vertaling opgenomen in een overzicht van de hedendaagse Vlaamse letteren in het Servische tijdschrift Erazmo (10/2017). Hij werd genomineerd voor de Melopee poëzieprijs 2019.

Evelien Sergeant (Gent, 1977) schildert vanuit een overgave en een noodzaak. De beweeglijkheid van de creativiteit geeft de kunstenaar een enorme levensdrang. Creëren is voor Evelien omgaan met twijfels, pijn en angst. Anderzijds geeft het haar ook bevrijding, en plezier. De kunstenaar wil werk maken dat vraagt, raakt en hapert. In de verbinding met een werk houdt een sublieme ervaring zich schuil: de (h)erkenning van je eigen verhaal in de beeldtaal.

praktische info: 

datum: zaterdag 15 februari 2020 | 16 uur
locatie: Poëziecentrum |Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent
toegang: gratis
reserveren: contact@uitgeverijp.be