Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

zo 07 april 2019, 10u00
Sint-Niklaas

Boekvoorstelling 'Diep en binnensmonds' - Yves T'Sjoen & Carl De Strycker (red.)

Boekvoorstelling van Diep en Binnensmonds, een boek over het roemrijke drieluik van Paul Snoek: Hercules, Richelieu en Nostradamus, met kenners, dichters en liefhebbers gevolgd door de uitreiking van de 10de Paul Snoekprijs.

In een interview heeft Paul Snoek de nadruk gelegd op het verband tussen zijn bundels Hercules (1960), Richelieu (1961) en Nostradamus (1963). Op microniveau sprak de dichter over ‘gestructureerde eenheden’, maar ook macrostructureel kunnen we over een intratekstueel magnum opus in drie episoden spreken. In februari 2019 verschijnt een editie van Snoeks poëzietrilogie. Naar aanleiding van deze verzameling publiceert PoëzieCentrum een bundel met kritische beschouwingen waarin afzonderlijke gedichten en reeksen uit dat opus centraal staan en door specialisten en enthousiaste lezers aan een closereading worden onderworpen. In een inleidend hoofdstuk wordt uitgezoomd en ingegaan op de macrostructuur: de veronderstelde samenhang van de drie bundels wordt belicht. Met deze boekuitgave willen we de interesse voor het werk van Snoek nieuw leven inblazen en tegelijk de tekstgerichte benadering van poëzie centraal stellen waarbij het plezier van het interpreteren primeert. Met bijdragen van: Alicja Gescinska, Patrick Peeters, Hugo Brems, Johan Reijmerink, Elke Brems, Dirk de Geest, Paul Demets, Jooris van Hulle, Renaat Ramon, Yvan de Maesschalk, Yves T’Sjoen en Carl De Strycker.

Carl De Strycker promoveerde op een proefschrift over de invloed van Paul Celan op de Nederlandstalige poëzie (Celan auseinandergeschrieben, 2012). Met Yra van Dijk en Maarten De Pourcq stelde hij het boek Draden in het donker. Intertekstualiteit in theorie en praktijk samen. Samen met Koen Rymenants bezorgde hij Willem Elsschot. Dichter.

Yves T’Sjoen doceert Nederlandse en Afrikaanse literatuur aan de Universiteit Gent met uitgesproken aandacht voor de poëzie. Daarnaast is hij verbonden aan het departement Afrikaans en Nederlands van de Universiteit Stellenbosch en J. Masaryk University Brno (Tsjechië). Hij is betrokken bij de Gentse onderzoeksgroepen Teksteditie Literatuur in Vlaanderen en Gents centrum voor het Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika.

Foto (c) Paul Teughels

praktische info: 

datum: Zondag 7 april 2019, 10 uur
locatie: De Foyer, CC Sint-Niklaas | Paul Snoekstraat 1, 9100 Sint-Niklaas
toegang: gratis