Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëzie voor scholen

Kinderen

Kinderpoëzieroute
De Kinderpoëzieroute is een parcours in de Gentse binnenstad met tien charmante haltes. Bij elke halte hoort een passend gedicht en een opdracht. De gedichten zijn niet aangebracht in het straatbeeld, maar zijn opgenomen in een werkboekje, samen met een wegbeschrijving.
Met het gratis boekje verkennen de kinderen de stad op een speelse, interactieve manier. De haltes zijn zorgvuldig gekozen en spreken tot de verbeelding van de kinderen: snoepwinkel Temmerman, de treurwilgen aan de Lievekaai, de Stropdrager aan het Prinsenhof,… Het is een rustig traject waar nagenoeg geen auto’s rijden zodat de kinderen ruimte hebben om de opdrachtjes uit te voeren.

Praktisch
Doelgroep: 8-12 jaar
De begeleiding gebeurt door de leerkracht/ouder.
Start/einde: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent.
Duur: 2 uur.
Kostprijs boekje: gratis. Exclusief verkrijgbaar in Poëziecentrum.
Je kan de brochure hier downloaden.
Vraag hier je gratis brochures aan voor de klas/vereniging/familie.
De Kinderpoëzieroute is een initiatief van de Gentse dichteres Riet Wille en is gerealiseerd door Poëziecentrum en de Cultuurdienst van de Stad Gent.


Kinderpoëzieroute i.s.m. MSK Gent

Zin in een uniek bezoek aan de museumcollectie? De poëzieroute is een parcours langs tien topwerken uit het MSK, samengebracht met tien gedichten van bekende Vlaamse en Nederlandse schrijvers. Al spelend met taal en beeld leer je meer over poëzie, over kunst en over de collectie van het museum. Je hoeft het boekje niet te reserveren. Vraag ernaar aan de balie of download het hier! Je krijgt het boekje met gedichten nadien mee naar huis. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Het bezoek kan zonder reservatie, er is wel een toegangsticket voor het museum nodig. Er is geen gids voorzien. Het poëzieboekje kost 1 euro.

De kinderpoëzieroute werd ontwikkeld i.s.m. Creatief Schrijven en Poëziecentrum.
Lees hier meer over deze poëzieroute!

Praktisch
Doelgroep: 6-12 jaar
Duur: Volgens eigen tempo
Kostprijs boekje: € 1 , exclusief ticket museum
Adres museum: Museum voor Schone Kunsten, F. Scribedreef 1, 9000 Gent
Het museum is gesloten op maandag.

Boek je Poëzieroute / workshop hier. Aanvragen bereiken ons idealiter 6 weken op voorhand. Graag 2 reservedata meegeven.

Jongeren

Poëzieroute Gent (vanaf 16 jaar)
Via de Poëzieroute ontdekken de leerlingen de Gentse binnenstad op een poëtische manier. De gids vertelt over het gedicht en de dichter, maar ook over de locatie. En omdat het voor jongeren best ook speels en interactief mag zijn krijgen ze ook zelf het woord bij vragen en opdrachten. De wandeling duurt anderhalf à twee uur. De wandeling kan ook zelfstandig worden gestapt met een gratis brochure.

Praktisch
Groepen kunnen een gids boeken bij Poëziecentrum.
Kostprijs per groep (max. 20 pers.): € 100.
Een gegidste poëzieroute kan voor elk moment op elke dag aangevraagd worden.
Aanvragen dienen ons bij voorkeur minstens vier weken voor de aangevraagde datum te bereiken.
Voor meer info: educatief@poeziecentrum.be of +32 (0)9 225 22 25.
Voor een virtuele poëzieroute kan je terecht op de site van Literair Gent.
De Gentse Poëzieroute is een initiatief van Motte Claus, Poëziecentrum vzw, in samenwerking met vzw Gent 1500-2000, Honest Arts Movement en het Noordstarfonds.


Maurice Maeterlinckwandeling (12-18 jaar)
Op pad met Meneer Maurice
De Maurice Maeterlinckwandeling volgt de sporen van Maurice Maeterlinck in de Gentse binnenstad. Maeterlinck is de enige Belg die tot nu de Nobelprijs voor Literatuur kreeg. De gedichten zijn niet aangebracht in het straatbeeld, maar zijn opgenomen in een werkboekje, samen met een plattegrond.
De wandeling is een ideale manier om met jongeren de stad te verkennen via gedichten en opdrachten. Elke halte verwijst naar een plek die voor Maeterlinck een bijzondere betekenis had. Een keuze uit zijn Franstalige gedichten werd naar het Nederlands hertaald door hedendaagse dichters zoals André Sollie, Bart Moeyaert, Geert De Kockere en Peter Holvoet-Hannsen. Bij elk gedicht hoort een speelse opdracht. Nazaat van Maeterlinck, Nicolas Maeterlinck-Vandenheuvel maakte bijzondere poëtische collages.

Praktisch
Doelgroep: 12-18 jaar
Duur: 2 à 3 uur (volgens eigen tempo)
De jongeren doen de wandeling op eigen houtje.
Start: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent / einde: Kraanlei
Taal: Frans, Nederlands
Kostprijs boekje: gratis. Exclusief verkrijgbaar in het Poëziecentrum.
Je kunt de brochure hier downloaden.
Vraag hier je gratis brochures aan voor de klas/vereniging/familie.
De Maurice Maeterlinckwandeling is een initiatief van Poëziecentrum en de Cultuurdienst Gent.

 

Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

In 2021 werden voor de eerste keer Poëziesterren uitgereikt voor het Secundair Onderwijs. Hier vind je meer informatie!

Dé prijs voor kinderpoëzie in de Lage Landen

Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en een kinderjury kent vier Poëziesterren toe.

Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Om het genre extra in de kijker te zetten reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel om de twee jaar de Gouden Poëziemedaille uit aan de beste kinderpoëziebundel. Een vakjury buigt zich over de titels die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland zijn verschenen.

Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad de beste gedichten met een Poëziester.

Download hier al het gratis didactisch materiaal van de voorbije edities van de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren voor basisonderwijs.

Meer weten over de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren? Lees hier meer!