Lesmap en lestips bij winnaars Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren - ed. 2020

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren geven bijzondere kinderpoëzie een prominente plaats op school. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met de Gouden Poëziemedaille, leerlingen uit het basisonderwijs kennen Poëziesterren toe. De Poëziesterren zijn een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen.

Editie 2020

In 2020 waren er 86.000 leerlingen ingeschreven om mee te stemmen. Omwille van corona, schakelden we over naar een digitale stemweek. Acteur Dimitri Leue zorgde voor leuke filmpjes van alle gedichten. 11.000 leerlingen brachten hun digitale stem uit!

Editie 2020 winnaars

Winnaar Gouden Poëziemedaille: Edward van de Vendel met Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Querido, 2019).

De Poëziesterren gingen naar:

  • Kleuters: Erik van Os met 'Wie deed dat?'uit Haren vol banaan, Rubinstein
  • 1e graad: Joke van Leeuwen met 'Appel' uit Hee daar mijn twee voeten, Querido
  • 2de graad: Kasper Peters met 'De bende van a en e' uit  Vogelzwemvliegvis , Passage
  • 3de graad: Edward van de Vendel met 'Wat je moet doen als je je zorgen maakt over je beste vriend of vriendin' uit Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, Querido.

Bij de bundel die de Gouden Poëziemedaille gewonnen heeft, werd een lesmap ontwikkeld door Bieke Verlinden. Bij de gedichten die een Poëziester wonnen werd een lestip aangemaakt.

De lesmap en de lestips kan je gratis downloaden op de website van Cultuurkuur.

De Gouden Poëziemedaille is een project van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum.

Gerelateerd project: Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren