Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

NurduranDuman

Nurduran Duman, Versopolis
Sena Ertam Ünsal

Versopolis: Nurduran Duman (TR)

Antwerpen Boekenstad, Versopolis en Poëziecentrum slaan opnieuw de handen in elkaar. Poëziecentrum huist voor het vijfde jaar op rij een Poetry Talk en in het Felix Pakhuis zal de elfde editie van het Felix Poetry Festival plaatshebben. De Poetry Talk en het internationale luik van het Felix Poetry Festival kan op een invulling rekenen van vier opmerkelijke Europese dichters, waaronder Nurduran Duman.

Nurduran Duman
Geboren in 1974 / Turkije

Nurduran Duman (1974) raakte van jongs af aan gefascineerd door poëzie. Op haar achtste schreef ze haar eerste gedichten en op haar negende besloot ze vastberaden om schrijver te worden. Aan de universiteit van Istanbul studeerde ze scheepsbouwkunde, maar daarnaast bleef ze steeds schrijven. In 2005 debuteerde Duman met Yenilgi Oyunu (‘The Defeat Game’). Voor die bundel sleepte ze de Cemal Süreya Poetry Award in de wacht, een literaire prijs vernoemd naar een van de belangrijkste dichters van Turkije, Cemal Süreya (1931-1990). Dumans tweede bundel Mi Bemol (‘E-flat’) verscheen 7 jaar later. 

In haar poëzie deconstrueert zij de spanning tussen geweld en intimiteit, geluid en stilte, wereld en lichaam. Nurduran is een graag geziene gast op buitenlandse podia. Haar gedichten werden vertaald naar het Engels, Fins, Servisch, Slowaaks, Frans en Duits. Sinds 2007 is ze ook als vertaler aan de slag. Ze bracht het werk van de Servische schrijver Alma Alexander onder de aandacht door zijn boek The Secret of Jin-shei naar het Turks te vertalen. Daarnaast verzorgde Nurduran ook Turkse vertalingen van Amerikaanse dichters als Sylvia Plath, Anne Sexton en Edna St. Vincent Millay en legde ze heel wat interviews af met buitenlandse schrijvers. De voorbije jaren presenteerde ze enkele literatuurprogramma’s op radio en televisie. Ze is lid van PEN Turkije en geeft ‘Sociologisch Analyse in Turkse Literatuur’ aan de Bacheşehir Universiteit van Istanbul.

Meer info, foto en gedichten: hier.

Toegang tot de Poetry Talk is gratis. Aanmelden gewenst via events@poeziecentrum.be.
Info en tickets voor het Felix Poetry Festival via Antwerpen Boekenstad.