Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Bibliotheek Brugge & Gezellearchief stellen nieuwe Gezelle-website voor!

De Openbare Bibliotheek Brugge stelde op 15 januari de gloednieuwe website www.gezelle.be voor. De Brugse openbare bibliotheek is een erfgoedbibliotheek en bewaart o.a. het Gezellearchief. De duizenden documenten – brieven, poëziehandschriften, taalkundige notities, enz. – komen op de nieuwe site tot leven in verhalen, citaten, foto’s, geluidsfragmenten en filmpjes. Van de schandelijke Lady Smith tot de indiaan in Gezelle: je ontdekt er alles wat je nog niet wist over de bekende priester-dichter. Via artificiële intelligentie slaagden ze er zelfs in om te tonen hoe Gezelle er als kind moet hebben uitgezien.

Dat Gezelle ook vandaag nog inspireert blijkt uit de expo Atelier Gezelle die opent op de dag van de lancering. Leerlingen van Academie Brugge DKO lieten zich inspireren door het leven en werk van Gezelle. Daarvoor doken ze zelf in het Guido Gezellearchief en ze bezochten ook Poëziecentrum. Daar maakte hoofddocumentalist Stefaan Goossens de leerlingen wegwijs in de receptie en navolging van de Brugse dichter in de hedendaagse poëzie. Het resultaat – foto, video, juweelontwerpen, enz. – kun je bewonderen in Hoofdbibliotheek Biekorf.

De website biedt ook educatieve labo’s ter inspiratie van leerkrachten, samengesteld dankzij een participatieproject met leerlingen van de academie, professoren, studenten van de lerarenopleiding (Vives en Howest), het Poëziecentrum en dichteres Lies Van Gasse, de KU Leuven, en zelfs kleuters.

Debat 'Gezelle Leeft' op vrijdagavond 7 februari

Bert Van Raemdonck, Piet Couttenier en Geert Buelens gaan met elkaar in gesprek over het belang van Guido Gezelle, zijn actualiteitswaarde en de literaire canon. 
Geert Buelens is dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde van de Universiteit Utrecht. Bert Van Raemdonck is algemeen cördinator van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren. Piet Couttenier is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Een moderator leidt het gesprek in goede banen.
Vrijdag 7 februari om 19.30u
Hoofdbibliotheek Biekorf
Gratis mits inschrijven

Een overzicht van alle partnes in dit project vind je hier.