Perspectieven op het werk van Paul van Ostaijen

Een avond in het kader van de nieuwe biografie van Matthijs de Ridder

Poëziecentrum, de KANTL en de uitgeverijen Pelckmans en Querido nodigen u graag uit op een avond in het kader van de nieuwe biografie van Matthijs de Ridder over Paul van Ostaijen, op donderdag 27 april om 20 uur in de KANTL. 

In april verschijnt de langverwachte biografie van Paul van Ostaijen, geschreven door Matthijs de Ridder. Na de feestelijkheden in Antwerpen wordt in Gent de focus gelegd op de lezers en (bijna) fans van Paul van Ostaijen. 

Meld je aan voor de boekvoorstelling

Programma

Openen doen we met wellicht de grootste fan, biograaf Matthijs de Ridder die in gesprek gaat met Lut Missinne, hoogleraar Nederlandse literatuur.

Vervolgens wordt vanuit verschillende invalshoeken het werk van Van Ostaijen toegelicht door: de biograaf, de vertaler, de leerkracht, de dichter en de uitgever.
 

Hoe kijken zij naar Paul van Ostaijen? Wat betekent hij voor hun werk? Waarom moeten we de Antwerpse dandy blijven lezen? De persoonlijke pleidooien komen van: Matthijs de Ridder, Murat Faruk Kolcu, Heidi Delaere, Gaea Schoeters en Julie Verhaert.

Speciaal voor deze avond maakt de auteur op vraag van Poëziecentrum een digitale leeswijzer voor (poëzie)leesgroepen. Deze kan aangevraagd worden via: educatief@poeziecentrum.be

 

Over het boek

Paul van Ostaijens leven was in een flits voorbij. Amper tweeëndertig was hij toen hij in 1928 moederziel alleen stierf in een klein Waals sanatorium. Zijn oeuvre spreekt een eeuw later nog steeds tot de verbeelding. Paul van Ostaijen joeg de Nederlandse literatuur haast in zijn eentje de razendsnelle en uiterst gewelddadige twintigste eeuw binnen. Ieder genre dat hij aanpakte, probeerde hij opnieuw uit te vinden. Ieder boek waaraan hij begon, moest totaal anders zijn dan wat eraan voorafging. Die compromisloze houding maakte zijn leven niet gemakkelijk, maar zorgde er wel voor dat hij uitgroeide tot een van de meest geliefde dichters van de Nederlandstalige letteren.

In deze eerste volwaardige biografie wekt Matthijs de Ridder ‘zot polleken’ tot leven. De dichter loopt weer rond in Antwerpen, dwaalt weer door het Berlijn van de expressionisten en zwerft door België op zoek naar gezonde lucht voor zijn zieke longen. Voor dit meeslepende verhaal van een leven dat zich keer op keer in het centrum van de geschiedenis afspeelt, bracht De Ridder veel nieuw materiaal bij elkaar. Hij vond bovendien een fragment van een jeugdroman en een onbekende groteske.

Koop het boek

Locatie

KANTL

Koningstraat 18
9000 Gent
België

Google Maps

Prijs

Gratis toegang

Schrijf je hier in

Meer info

Een organisatie van Poëziecentrum en de KANTL