Luisteren zonder te zoeken: een gesprek tussen Chen Yuhong en Sasja Janssen

In september 2022 verscheen de dichtbundel 'De zon verschrompelt tot een witte dwerg' van Chen Yuhong bij PoëzieCentrum. 

Op 20 mei voeren Chen Yuhong en Sasja Janssen een gesprek over deze bundel tijdens de bundelpresentatie 'Luisteren zonder te zoeken'. De moderator van de avond is Silvia Marijnissen, vertaalster van Chineestalige literatuur van wie bij PoëzieCentrum al een aantal vertalingen verschenen zijn.

Over het gesprek 

Een gesprek tussen Chen Yuhong en Sasja Janssen, twee dichteressen uit twee landen en culturen die ver uit elkaar liggen. Gelden deze verschillen ook in het werk dat ze maken, of kunnen de twee elkaar in poëtisch opzicht wel vinden?

Een gedicht kan bij Chen Yuhong tegelijkertijd licht en zwaar zijn, helder en ambigu, zoals water zacht en licht voelt wanneer het over je hand stroomt, maar net zo goed scherp als een mes kan zijn, of, als massa, juist zwaar en donker. Wat je onder het wateroppervlak van een meer of de zee aantreft is een verrassing. Ook de gedichten van Sasja Janssen bieden veel verrassingen. Over haar werk schreef Piet Gerbrandy: “De dichter probeert wanhopig iets te vatten van de krankzinnige wereld waarin we terecht zijn gekomen en waarin we het met volstrekt ontoereikende middelen moeten zien te rooien.” Zelf noemt ze “Hoe moet ik leven?” het thema van haar werk. Wat is het belang van luisteren en zoeken in hun werk? De dichteressen lezen voor en gaan met elkaar in gesprek over hun drijfveren.

Over de auteurs

De Taiwanese Chen Yuhong (1952) dicht in het Chinees en vertaalde met name Canadese en Amerikaanse dichteressen (Margaret Atwood, Ann Carson, Carol Ann Dufy, Louise Glück). Onlangs verscheen de eerste Nederlandse vertaling van haar werk 'De zon verschrompelt tot een witte dwerg', een bloemlezing met vijftig gedichten, bij Poëziecentrum. In mei is ze gastschrijver in Amsterdam op uitnodiging van het Letterfonds.

Sasja Janssen (1968) is dichter en docente schrijven aan de Schrijversvakschool. Na haar twee romans verschijnen er vanaf 2007 vijf dichtbundels. Haar recentste bundel Virgula (2021) werd voor vier prijzen genomineerd en bekroond met de Awater Poëzieprijs. Haar bundels zijn vertaald naar het Engels en Spaans, ze treedt op nationale en internationale festivals op.

Tickets

Locatie

Stichting Perdu

Kloveniersburgwal 86
1012 CZ Amsterdam
Nederland

Google Maps

Prijs

  • Standaard: €10,50
  • CJP/student/Stadspas: €8
  • Livestream: €6

Meer info