Hommage Nic van Bruggen

Begin april verschijnt in de reeks 'Experimentele literatuur in Vlaanderen' het eerste deel van de teksteditie met de gebundelde poëzie van Nic van Bruggen (1938-1991), verzorgd door Yves T’Sjoen en Els van Damme. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij W∞lf. Deze editie is een goede aanleiding voor een hommage aan Van Bruggen in het Letterenhuis, met een kleine expo in de hal en een symposium.

Sprekers op het symposium zijn onder anderen Roger de Neef, Yves T’Sjoen, Ernest van Buynder, Michaël Vandebril en Marie Vinck. 
Tijdens het programma over Nic van Bruggen wordt de teksteditie gepresenteerd en krijgt u een preview van de virtuele expositie over Van Bruggen op Paukeslag.

Naast de hommage op donderdag 4 april, organiseert Letterenhuis ook een mini-expo: in een viertal vitrines en met enkele grafische werken kan je in de hal van het Letterenhuis niet enkel met het dichtwerk van Nic van Bruggen kennismaken, maar vooral ook met zijn beeldend werk: schrift-schilderijen, écrits-peintures, pen-tings zoals hij het zelf omschreef. Nic van Bruggen maakte zijn grafisch werk onder de naam Nikolaas. Hij omschreef het als volgt: ‘Dit is kalligrafie noch schriftuur. Omdat de woorden nauwelijks nog woorden zijn… ze zijn materie. Behouden nog wel hun betekenis, maar niet meer hun funktie. Ze zijn beeld én kleur, sfeer én inhoud.’De selectie uit archiefstukken en schrift-schilderijen werd gemaakt door Linda Vinck en Herbert Binneweg.

Organisatie van Universiteit Gent (POWEZIE - Centrum voor Poëziestudie | TLIV - Teksteditie literatuur in Vlaanderen), Poëziecentrum, Antwerpen Boekenstad en Letterenhuis.

Foto (c) Gerald Dauphin, Collectie Fotomuseum Antwerpen

Locatie

Antwerpen

Meer info

Gerelateerd project: Paukeslag