Hommage Leonard Nolens

Op 17 april 2018 staan Leonard Nolens en zijn oeuvre centraal tijdens het eerste colloquium dat volledig aan de dichter gewijd wordt in de Oude Vismijn te Gent. Wegens groot succes is de capaciteit van de zaal in de KANTL, waar het oorspronkelijk zou doorgaan, te klein en is de hommage verplaatst naar de Oude Vismijn. De studienamiddag, georganiseerd door Poëziecentrum, KANTL en Vakgroep Letterkunde (afdeling Nederlands) wordt ingevuld door verschillende gastsprekers en gevolgd door de voorstelling van het Nolens handboek (PoëzieCentrum). Leonard Nolens zelf zal ook aanwezig zijn tijdens deze studiemiddag. Na afloop van het colloquium mag Leonard Nolens een eredoctoraat van Universiteit Gent in ontvangst nemen. De performers van Auw La zullen bovendien gedichten van Nolens naar de straat brengen door ze in de oren van voorbijgangers te fluisteren.

Leonard Nolens (1947) is vandaag een van de meest geprezen en geprijsde schrijvers van de naoorlogse literatuur in het Nederlandse taalgebied. Zowat alle literaire onderscheidingen met prestige zijn de inmiddels zeventigjarige dichter te beurt gevallen. Genoeg redenen dus om deze dichter in de spotlights te plaatsen. Het colloquium wordt geopend door Dirk De Geest (KU Leuven). Vervolgens is het de beurt aan Willy Vandeweghe (KANTL) en brengt collega-dichter Lies Van Gasse een hommage in woord en beeld. De studienamiddag wordt voortgezet door dichters Claude van de Berge, Marleen de Crée en Lucienne Stassaert. Directeur van Poëziecentrum Carl De Strycker neemt de rol van moderator op zich.

Tijdens het colloquium in de Oude Vismijn wordt het Nolens handboek voorgesteld. Dat boek werd samengesteld door Yves T’Sjoen (UGent) en Carl De Strycker (Poëziecentrum) en vormt het eerste academische handboek dat volledig is gewijd aan de dichter. Ondanks de aandacht voor zijn werk in tijdschriftnummers, essays en kritieken, scripties en sporadisch een hoofdstuk in een proefschrift was er tot op dit ogenblik geen boek voorhanden waarin Nolens’ oeuvre ten behoeve van een belangstellend publiek wordt belicht. Dit Nolens handboek wil dienst doen als inleiding en naslagwerk: het is een gids bij en door het werk van deze bijzondere dichter.

Aansluitend op het colloquium, om 17.00 uur, mag Leonard Nolens in de Oude Vismijn een eredoctoraat van Universiteit Gent in ontvangst nemen. De Universiteit Gent roemt een imposant schrijverschap dat geen lezer onberoerd laat. Naast de culturele betekenis van Nolens’ dichterschap wordt met dit institutionele eredoctoraat het onmiskenbare belang van de poëzie in de wereld van vandaag onderstreept. In het ruim tweehonderdjarig bestaan van de academische instelling is Leonard Nolens de eerste Nederlandstalige dichter die deze eer te beurt valt.
Door de toegenomen capaciteit van de nieuwe locatie kunnen de deelnemers van de studienamiddag (die om 16u30 wordt afgerond) ook de uitreiking van het eredoctoraat aan Leonard Nolens bijwonen.

Locatie

Gent

Meer info