De zoon van de tuinman | Gezelle opnieuw gelezen

25 jaar geleden stierf Guido Gezelle. Tot op vandaag blijven zijn werk en zijn persoonlijkheid lezers aanspreken, vaak zelfs verrassen. Op deze literaire avond verkennen we enkele teksten en passages uit zijn oeuvre, van bij zijn jeugdgedichten tot in zijn laatste grote werk.

Het oeuvre van Guido Gezelle

Wanneer men de naam van Gezelle hoort, denkt men algauw aan een bekend natuurgedicht van hem. Terecht, want hij dichtte levenslang in nauwe verbondenheid met de wisselende gang van de seizoenen, met het landschap en met al wat er daarin leefde en 'roerde'. In het voetspoor van zijn vader bewonderde en minde hij de natuur mateloos, bestudeerde hij ze onvermoeibaar, schreef hij erover – eindeloos.

In tal van die gedichten leverde hij bovendien staaltjes af van zijn buitengewone taalkennis en van zijn sterk poëtisch vermogen. Zelden echter staat men systematisch stil bij de zeer diverse aspecten van zijn benadering en bij de uiteenlopende krachtlijnen van zijn persoonlijkheid die elkaar binnen het natuurthema vonden. Hij ervaart de dreiging van industrialisatie en geldgewin en hij wendt zijn kennis van de natuur zelfs aan in politiek geladen teksten. Hij weet wijze lessen te trekken uit de observatie van dieren en planten, maar peilt bezinnend ook naar zijn eigen lotsbestemming door in de natuur empathisch en beschouwend aanwezig te zijn.

De lezing verkent exemplarisch enkele teksten en passages uit zijn oeuvre, van bij zijn jeugdgedichten tot in zijn laatste grote werk.

Docent

Johan van Iseghem (1952) was lange tijd leraar aan het Sint-Lodewijkscollege te Brugge, daarna begeleider Nederlands voor het secundair onderwijs van West-Vlaanderen. Aan KU Leuven verzorgde hij vanaf 1991 colleges taal- en literatuurdidactiek binnen de academische lerarenopleiding. In 1997 werd hij aan KU Leuven Kulak in Kortrijk, later deels ook te Leuven, aangesteld voor de colleges Moderne Nederlandse Letterkunde. In 2017 ging hij met emeritaat. Een aanzienlijk deel van zijn onderzoek en publicaties situeert zich op het specifieke gebied van de Gezellestudie.

Locatie

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk

Etienne Sabbelaan 53
8500 Kortrijk
België

Google Maps

Prijs

Basistarief: €15,00

Meer info

Postuniversitair Centrum KU Leuven