Boekvoorstelling 'Grondgebied' - Roger De Neef

Twee jaar na My Funny Valentine presenteert Roger de Neef zijn nieuwste dichtbundel Grondgebied  (PoëzieCentrum). Na een korte reflectie door de dichter zelf, leest Constance de Neef gedichten en brengt cellist Roel Dieltiens muziek.

In Grondgebied behandelt Roger de Neef vertrouwde thema’s als bloemen, de wisseling van landschappen en stemmingen, met vaak verwijzingen naar de schilderkunst of jazzmuziek. Opmerkelijk zijn de dagboekgedichten met sterk visuele inslag en humor, de in memoriams zowel voor dieren als voor mensen en de onthutsende moedergedichten.
De hoofdcyclus ‘Grondgebied’ is zonder nadruk in de bundel opgenomen. Daarmee combineert De Neef gelijktijdigheid met vormen van vanzelfsprekendheid waarmee oorlogen en normale gebeurtenissen naast en door elkaar bestaan. Onverschillig enfataal lijken wij tragedies te kunnen consumeren.

Over zijn jongste bundel schrijft Roger de Neef zelf:
Met de cyclus ‘Grondgebied’, tevens overkoepelende titel van het boek, heb ik ‘onzekere’ teksten rond de tragiek én intimiteit van oorlogsvluchtelingen en migranten geschreven. Geen strikt documentaire benadering van dit wereldomspannend verschijnsel maar een omzwerving waarin ook enkele grote gebeurtenissen uit de westerse cultuur- en kunstgeschiedenis, als parallellen en referenties aanwijsbaar zijn.

Roger de Neef (1941) studeerde geschiedenis, pers- en communicatiewetenschappen aan de VUB. Was journalist bij Persagentschap Belga en kunst- en jazzcommentator voor Radio 1 (VRT). Hij publiceerde vanaf 1967 poëzie en essays. Werd in 1978 onderscheiden met de Arkprijs van het Vrije Woord en in 1986 met de Driejaarlijkse Belgische Staatsprijs voor Poëzie.

Coverbeeld  © Pascal Van Hoorebeke

Grondgebied verschijnt op 6 oktober, maar je kan hier alvast je exemplaar bestellen.

Locatie

Antwerpen

Meer info