Boekvoorstelling 'Diep en binnensmonds' - Yves T'Sjoen & Carl De Strycker (red.)

Op zondag 7 april presenteert PoëzieCentrum de essaybundel 'Diep en binnensmonds'  Over Hercules, Richelieu en Nostradamus, een bundel met kritische beschouwingen over het gelijknamige poëtische drieluik van Paul Snoek. Diezelfde dag wordt ook de heruitgave van dat drieluik voorgesteld onder de titel De waarheid van de dichter (uitgeverij W∞lf). Beide uitgaves worden feestelijk boven de doopvont gehouden met verscheidene gasten en gevolgd door de uitreiking van de 9de Paul Snoekprijs. 

10 uur: Boekvoorstelling
Carl De Strycker gaat in gesprek met Snoek-kenners Alicja Gescinska, Paul Demets en Yves T'Sjoen. Muzikale intermezzi door Andreas Smet (gitaar) en Cis Beliën (sax). 

11 uur: Uitreiking 9de Paul Snoekprijs
De prijs is een blijvende hulde aan de befaamde dichter (1933, Sint-Niklaas–1981,Tielt).  De poëzieprijs wordt sinds 1991 driejaarlijks uitgereikt door het stadsbestuur van Sint-Niklaas. De bekroning gaat naar een bundel Nederlandstalige poëzie, die door zijn kracht, zijn vitaliteit en eigentijdse karakter belangrijk genoeg wordt geacht om deze prijs te ontvangen.

Over 'Diep en binnensmonds' - Carl De Strycker en Yves T'Sjoen (red.)
In een interview heeft Paul Snoek de nadruk gelegd op het verband tussen zijn bundels Hercules (1960), Richelieu (1961) en Nostradamus (1963). Op microniveau sprak de dichter over ‘gestructureerde eenheden’, maar ook macrostructureel kunnen we over een intratekstueel magnum opus in drie episoden spreken. In februari 2019 verschijnt een editie van Snoeks poëzietrilogie. Naar aanleiding van deze verzameling publiceert PoëzieCentrum een bundel met kritische beschouwingen waarin afzonderlijke gedichten en reeksen uit dat opus centraal staan en door specialisten en enthousiaste lezers aan een closereading worden onderworpen. In een inleidend hoofdstuk wordt uitgezoomd en ingegaan op de macrostructuur: de veronderstelde samenhang van de drie bundels wordt belicht. Met deze boekuitgave willen we de interesse voor het werk van Snoek nieuw leven inblazen en tegelijk de tekstgerichte benadering van poëzie centraal stellen waarbij het plezier van het interpreteren primeert. Met bijdragen van: Alicja Gescinska, Johan Reijmerink, Elke Brems,  Paul Demets, Jooris van Hulle, Renaat Ramon, Yvan de Maesschalk, Yves T’Sjoen en Carl De Strycker.

Meer lezen over de publicatie? Klik hier!

Foto (c) Paul Teughels

Locatie

Sint-Niklaas

Meer info