Boekpresentatie 'Het hier. Gedichtenboek 1962-2022' - Roger de Neef

Op 3 oktober verschijnt de verzamelbundel van Roger de Neef met als titel Het hier. Gedichtenboek 1962-2022 bij PoëzieCentrum. Vanaf dan is de bundel verkrijgbaar voor 50 euro via de (web)shop van Poëziecentrum.

Op zaterdag 1 oktober om 16 uur stellen Roger de Neef en Poëziecentrum de verzamelbundel Het hier voor te Brussel, in het huis van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, (Lombardstraat 61-67, 1000 Brussel). Poëziecentrum verzorgt de boekenstand. Toegang op uitnodiging.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Welkomstwoord van Daniël Buyle, eregriffier van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en ondervoorzitter van de Arkprijs van het Vrije Woord.
  • Een toespraak met duiding rond het lyrisch oeuvre van Roger de Neef door Carl De Strycker, directeur van Poëziecentrum.
  • De vertoning van de video Now’s the Time 2022.
  • Het dankwoord van de auteur met enkele gedichten.
  • Overhandiging van de eerste exemplaren gevolgd door een receptie in de Van Ruusbroec- en Verlooyzaal.

 Het hier. Gedichtenboek 1962-2022 is een solide verzamelbundel van Roger de Neef met daarin een zeshonderdtal, meestal herschreven gedichten. Ze werden overgehouden uit twintig eerder verschenen uitgaven en zijn aangevuld met een nog niet gepubliceerde nieuwe bundel. De dichter is vanaf de jaren 1980, vanuit een compacte puur literaire zegging, overgegaan op een organische heldere parlandopoëzie.

De titel Het hier verwijst naar de enige leef- en woonruimte waar niemand van ons zich aan kan onttrekken. De thema’s die De Neef in zijn poëzie behandelt, zijn de grote onderwerpen van de literatuur: leven en liefde, geboorte, wrevel, tijd, verdrukking van minderheden, geweld, verloedering, de natuur, oorlog, verraad, stilte en dood.

Het fraai uitgegeven boek, in een vormgeving van Thomas Soete uit Gent bevat ook een link naar een muziek- en filmopname met als titel Now’s the Time 2022, een verwijzing naar jazz legende Charlie Parker en de Amerikaanse schilder Jean-Michel Basquiat. In de videofilm (23') vertolkt Roger de Neef, geruggesteund door altsax Ben Sluijs en contrabassist Brice Soniano, het hommagegedicht voor Charlie Parker en Jean-Michel Basquiat. Bekijk de video hier.

Roger de Neef (1941) was journalist bij Nationaal Persbureau Belga en jazz- en kunstcommentator bij de vroegere BRT-radio 1. Hij heeft, vanaf 1967 tot nu, ruim twintig poëziebundels en enkele essays over beeldende kunsten gepubliceerd. Het hier is een selecte bloemlezing uit zijn oeuvre (1962-2022), voorzien van een eigen voorwoord. De Neef werd herhaaldelijk onderscheiden, onder meer in 1986 met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie.

Lees hier meer over de publicatie.

Bekijk hier de video 'Now's the time.'

Locatie

Het Huis van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Lombardstraat 61, 1000 Brussel

Meer info