Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

Vijfde editie Poëzievertaalwedstrijd Hebreeuws

Deadline: 
do 01 juli 2021, 23u45
Organisatie: 
Stichting Sjoege

De Hebreeuwse poëzie leeft in het Nederlandse taalgebied. Om het rijke werk van Hebreeuwstalige dichters toegankelijk te maken voor de Nederlandstalige lezer, organiseert de Stichting Sjoege dit jaar de vijfde Poëzievertaalwedstrijd Hebreeuws
Dit jaar staat het werk van de Hebreeuwse dichteres Leah Goldberg centraal. Deelnemers vertalen gedichten van Goldberg in het Nederlands. De beste vertalingen van de deelnemers worden gepubliceerd in een dichtbundel, waarin ook professionele vertalers Hebreeuws-Nederlands vertalingen publiceren. Zo draagt de stichting Sjoege bij aan de verspreiding van de moderne Hebreeuwse literatuur en cultuur in het Nederlandse taalgebied.

Over de Poëzievertaalwedstrijd

Het Hebreeuwse taal- en cultuurgoed leeft in het Nederlandse taalgebied. Aan de vertaalwedstrijd doen jaarlijks tientallen amateurvertalers mee. Een professionele jury beoordeelt de gedichtvertalingen en roept in het najaar een winnaar uit. De winnaar ontvangt een prijs van 250 euro, de tweede en derde prestaties zijn respectievelijk goed voor prijzen van 150 en 100 euro.

Doel van de wedstrijd is de Hebreeuwse poëzie toegankelijk te maken voor de Nederlandstalige lezer. Dat doen we door organisaties en individuen die belangstelling hebben voor poëzie en het vertalen van poëzie samen te brengen. Alleen professionele vertalers van poëzie zijn uitgezonderd van deelname – verder is iedereen welkom aan de wedstrijd deel te nemen.

Hoe deel te nemen

Vertalers die meedoen aan de vertaalwedstrijd vertalen twee gedichten uit het Hebreeuws in het Nederlands. Het eerste gedicht dat vertaald zal worden is door de redactie uitgekozen, het tweede gedicht kiest de deelnemer zelf uit een lijst met 13 gedichten. Die gedichten zijn op www.vertaalwedstrijdhebreeuws.nl te vinden. De deadline voor beide gedichten is 1 juli 2021.

Partners
De Vertaalwedstrijd Hebreeuws wordt georganiseerd door Stichting Sjoege, en gesteund door de Universiteit van Amsterdam en Studievereniging Sechel, het Juda Palache Insituut, JSG Maimonides, Crescas, Poëziecentrum en Bibliotheca Rosenthaliana.