Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

Versopolis

Versopolis is een ambitieus Europees poëzieproject dat dertien landen en poëziepartners verenigt. België en Nederland worden vertegenwoordigd door Poëziecentrum. Met het project willen de partners de Europese uitwisseling van veelbelovend (jong) dichterstalent bevorderen en een digitaal platform ontwikkelen waar het brede publiek kan kennis maken met de dichters en de poëziefestivals. Tijdens het eerste projectjaar promootte Versopolis 55 Europese dichters en hun poëzie onder het motto ‘where poetry lives’. Jaarlijks selecteert elke partner nieuwe namen. In 2016, het tweede projectjaar, worden 98 Europese dichters en hun poëzie gepromoot over heel Europa. In het derde projectjaar worden maar liefst 137 Europese dichters gepromoot. Versopolis wordt ondersteund door het Creative Europe Programme van de Europese Unie.

Versopolis werd aan het grote publiek voorgesteld op 21 maart 2015, Wereldpoëziedag (UNESCO), via de lancering van het digitaal platform www.versopolis.com en via de promovideo die in première getoond werd in het Vlaams Parlement en in het Europees Parlement.

VERSOPOLIS Partnerlanden

Versopolis verenigt dertien Europese landen en poëziepartners.

De deelnemende landen en poëziepartners zijn:
België: Poëziecentrum – Felix Poetry Festival
Duitsland: Hausacher LeseLenz – LeseLenz
Frankrijk: Printemps des poètes
Groot-Brittannië: Ledbury Poetry Festival
Italië: Circolo dei Viaggiatori nel tempo – Parole Spalancante/Festival Internazionale di Poesia
Kroatië: SKUD IGK – Goranovo proljee
Litouwen: Druskininkai Poetic Fall
Macedonië: Struga poetry evenings
Oostenrijk: Unabhängiges Literaturhaus NÖ – Literatur & Wein
Polen: Instytut Kultury Miejskiej – The European Poet of Freedom Literary Festival
Slovakije: Ars Poetica
Slovenië: Beletrina Academic Press – Days of Poetry and Wine
Zweden: Föreningen Littfest – Littfest

Nederlandstalige Versopolisdichters

Elke projectpartner selecteerde het eerste projectjaar vijf dichters voor het Europese platform. Poëziecentrum koos voor Maud Vanhauwaert, Tom Van de Voorde, Michaël Vandebril, Ilja Leonard Pfeijffer (NL) en Maria Barnas (NL). Het tweede projectjaar werden drie dichters toegevoegd: Els Moors, Lies Van Gasse en Geert Buelens. Op de website van Versopolis kan je een interview bekijken met Lies Van Gasse. In het derde en huidige jaar werden de volgende drie dichters geselecteerd: Charlotte Van den Broeck, Maarten Inghels en Ruth Lasters.

Deze Nederlandstalige Versopolisdichters waren reeds te gast op poëziefestivals in Italië, Slowakije, Litouwen, Groot-Brittannië, Polen, Zweden en Macedonië.

Voor een pdf van de Slowaakse booklet van Michaël Vandebril, klik hier.
Voor een pdf van de Slowaakse booklet van Maria Barnas, klik hier.

Internationale dichters strijken neer in België Versopolis@Felix Poetry Festival

Elk partnerland nodigt vijf Versoplisdichters uit die optreden op een groot poëziefestival. Poëziecentrum maakt samen met Felix Poetry Festival de keuze.

Tijdens het eerst projectjaar, 2015, werden volgende dichters verwelkomd: Christoph W. Bauer (Oostenrijk), Justyna Bargielska (Polen), Martin Solotruk (Slowakijke), Meirion Jordan (VK) en Stanka Hrastelj (Slovenië).

In 2016 waren volgende dichters te gast in het Felix Pakhuis in Antwerpen op vrijdagavond 10 juni: Yekta (Frankrijk), Andre Rudolph (Duitsland), Adam Pluszka (Polen), Katja Perat (Slovenië).

De dichters die op 1 juni 2017 te gast zijn in Antwerpen zijn Pernilla Berglund (Zweden), Renate Aichinger (Oostenrijk), Aivaras Veiknys (Litouwen), Harry Man (Groot-Brittannië) en Mária Ferenčuhová (Slowakije).

Van elke dichter wordt een drietalig chapbook gemaakt met een selectie uit het poëtisch werk van de gastdichter. De booklets worden gepresenteerd tijdens Felix Poetry Festival. Ze zijn – zolang de voorraad strekt – gratis verkrijgbaar in Poëziecentrum. Interesse? Stuur een mailtje naar: sieglinde.vanhaezebrouck@poeziecentrum.be.

Martin Solotruk schreef op de website van het Slowaakse Ars Poetica een verslag over zijn ervaringen in ons land. Klik hier.

Wie wil weten wat hij gemist heeft of wie niet genoeg kan krijgen van onze Versopolis-dichters kan de festival-filmpjes bekijkenvia deze link https://vimeo.com/album/3453633 (© Jess De Gruyter).