Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Zinspeling 2019

Naar jaarlijkse gewoonte vindt er in de nazomer opnieuw Zinspeling plaats op 't Zuid, In Antwerpen. Dit jaar is alweer de 7de editie en dat wil zeggen: feest! Met een lied-en muziekvoorstelling van Antje De Boeck & Rony Verbiest, en woordkunst door Bernard Dewulf, Dorien de Vylder en Gert Vanlerberghe! Presentatie door Katty Wtterwulghe.

de_veerman.png

Verhaerenmuseum

Emile Verhaeren & Sint-Amands - tentoonstelling

Emile Verhaeren (1855-1916) was reeds bij leven een dichter met een Europese uitstraling. Hij woonde eerst in Brussel en vervolgens in Parijs, maar overal waar hij kwam, droeg hij zijn liefde voor zijn geboortedorp van Sint-Amands uit. In 1904 publiceerde Verhaeren een volledige bundel geïnspireerd door zijn jeugdjaren in Sint-Amands: Les Tendresses premières. Vandaar deze tentoonstelling waarin de diverse linken tussen Verhaeren en Sint-Amands in beeld worden gebracht : de familiale kring, zijn vroege jaren op de lagere school, de vroegste poëtische inspiratie, de Schelde en de veerman, de nostalgie naar de verdwenen jeugdjaren, maar ook de monumentale begraafplaats van Verhaeren in een wijdse bocht van de Schelde.

Het dansende denken van Het zoekend hert: jubileum 14-15.09

Meer dan 50 denkers, literatoren, muzikanten en andere kunstenaars nemen deel aan het jubileumfeest voor het tienjarig bestaan van filosofiehuis Het zoekend hert in Berchem-Antwerpen. Onder de noemer ‘Het dansende denken van Het zoekend hert’ wordt op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 een tweedaags muzisch-filosofisch evenement georganiseerd "over de impact van muziek en dialectiek op het denken en voelen, handelen en wandelen".

Literair festival Het Betere Boek

Het Betere Boek: Grand Tour langs de Midellandse Zee

De Middellandse Zee met zijn (schier)eilanden, bergen, hoog- en laagvlakten en woeste kusten, doet wegdromen. Tegelijk is het gebied sinds 3000 jaar een bakermat van beschaving en culturele ontwikkeling. Het verhaal van deze zee is evenzeer een politiek verhaal, met steden en havens die getuigen van een intense geschiedenis en actualiteit, wegen over land en zee die ons herinneren aan onophoudelijke migratiestromen. Het Betere Boek biedt je een rijk palet van auteurs uit binnen- en buitenland met verhalen over en visies op deze wonderlijke en woelige zee, toen én nu.

Radna Fabias laureaat van de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2019

Radna Fabias is met haar eerste bundel Habitus (De Arbeiderspers) de kersverse laureaat van de derde Poëziedebuutprijs Aan Zee - een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs in samenwerking met KAAP en Theater Aan Zee.

Foto © Wouter Le Duc

Poëziewedstrijd Bibliotheek De Factorij

Deadline: 
08 november 2019
Organisatie: 
Bibliotheek Zaventem & CC De Factorij
07 december 2019
Leuven

Boekvoorstelling 'Synchroonliefde' - Peter Mangel Schots

Drie jaar na zijn debuut, We zijn er nog allemaal, verschijnt Synchroonliefde bij Uitgeverij PoëzieCentrum, waarin Mangel Schots onder meer schrijft over het laatste wat overeind blijft: de liefde. Over de dood heen linkt ze generaties aan elkaar. Met o.a. Stijn Devillé (Het Nieuwstedelijk).

05 december 2019
Gent

Boekvoorstelling 'vergelijkingen met twee onbekenden' - Willy Roggeman

Bij het balanseer verschijnt Vergelijkingen met twee onbekenden, een 'leugenarme' autobiografische tekst die Willy Roggeman aan de voorvond van zijn 85ste verjaardag schreef. De presentatie van dit spraakmakende boek gaat gepaard met een feestelijke uiteenzetting van de plannen die op stapel staan rond het auteursarchief dat Roggeman bij de Universiteit Gent deponeerde.

11 november 2019
Gent

Derde Hans Groenewegenlezing met Alfred Schaffer

In de geest van de onvolprezen poëziecriticus Hans Groenewegen (1956-2013) wordt tweejaarlijks een Hans Groenewegenlezing opgezet in Vlaanderen en Nederland. Na Anneke Brassinga en Erik Spinoy, is de eer nu aan Alfred Schaffer. Tom Van Imschoot gaat met hem in gesprek. 

jotie_affiche_oudenaarde.jpg

Poëziewandeling Jotie T'Hooft onder begeleiding van Ilse Weber
Openbare Bibliotheek Oudenaarde

Poëziewandeling Jotie T'Hooft - Oudenaarde

In Oudenaarde worden opnieuw Jotie T'Hooftwandelingen aangeboden. Onder begeleiding van de ervaren poëzielezer Ilse Weber maak je een wandeling langs de plekken in de stad die in zijn leven betekenis hadden, verneem je meer over zijn levensloop, inspiratie en poëzie. Versregels vormen de wegwijzers naar de schim van de dichter op zaterdag 7 september en zaterdag 5 oktober.