Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Radio 68

    Dichters in de lucht

    Sinds enige tijd kan je online luisteren naar een radioprogrammadat rechtstreeks verband houdt met Poëziecentrum. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen Poëziecentrum en Radio 68, een internetradiostation dat sinds zijn oprichting in 2012 elke week een uur Woord en Poëzie uitzendt.

    Vanafjanuari 2015 gaat de nieuwe programmering van Dichters in de lucht van start, het project van Radio 68 en Poëziecentrum waarbij u wekelijks een volwaardigpoëzieprogramma wordt voorgeschoteld op het internetradiostation Radio 68. Dichters in de lucht is een programma waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.

    Bezoek en beluister Radio 68 op www.radio68.be

Archief Radio 68 ontsloten via Paukeslag

Radio 68, het onafhankelijke, niet-commerciële online radiostation van Danny & Eddy Bonte, heeft een selectie van zijn poëzie-archief ontsloten via Paukeslag, het digitaal platform van leven poëzie-erfgoed. 
Radio 68 wijdt al jarenlang een deel van zijn uitzendingen aan poëzie, in samenwerking met Poëziecentrum, en nu is een deel van dat materiaal integraal en ongelimiteerd te beluisteren op Paukeslag. Kijk hier voor de volledige collectie van Radio 68.

Dichters in de Lucht - Jan M. Meier leest voor uit eigen werk

Radio 68 brengt de hoogtepunten van de exclusieve voorleessessie van Jan M. Meier voor Radio 68  samen in de allerlaatste aflevering van Dichters in de Lucht op zondag 3 september, 8u tot 12u (Jan M. Meier om 11u) 

Dichters in de Lucht - Licht op Hadewijch

Diverse organisaties zetten in het voorjaar van 2017 een multidisciplinair festival op rond de middeleeuwse dichteres en mystica Hadewijch.  Op 4 mei presenteerde Poëziecentrum een poëzieavond met drie vrouwelijke dichters die zich lieten inspireren door het werk van Hadewijch. Radio 68 zendt de hoogtepunten van deze Hadewijch-avond uit op zondag 20 augustus, 8u tot 12 u (Hadewijch om 11 u).

Dichters in de Lucht - Simon Vinkenoog: liefhebben, zien en proeven

Op 30 december 1966 neemt Simon Vinkenoog een elpee op die het midden houdt tussen poëzie, zang en filosofisch traktaat.
Radio 68 zendt dit album op 6 augustus uit, aangevuld met muziek van The 13th Floor Elevators, Big Jim Sullivan, Clark-Hutchinson, The Jeff Beck Group en Crystal Jacqueline

Dichters in de lucht: Breyten Breytenbach - Mondmusiek

Op de CD Mondmusiek, uit 2001, leest de Zuid-Afrikaan Breyten Breytenbach zestien gedichten voor uit eigen werk, een keuze uit vier decennia met een voorkeur voor de jaren zestig en zeventig. In het Afrikaans dus.  Breytenbachs zachte, melancholieke stem wordt ondersteund door een resem instrumenten: gitaar, klavieren en percussie natuurlijk, maar ook contrabas, accordeon, sitar en viool. Deze productie bevat de voorkeur van de dichter voor het woordspel, zijn weinig opbeurende kijk op de mensheid maar evengoed zijn mijmeringen over en ten gronde zijn liefde voor Afrika.

Dichters in de lucht: Ramsey Nasr & Corrie van Binsbergen Band - Wonderbaarlijke maand

Op de CD Wonderbaarlijke maand draagt de gewezen Dichter des Vaderlands voor uit eigen werk, begeleid door de Corrie Van Binsbergen Band, of beter bands want hier zijn drie verschillende trio’s aan het werk om Nasr te begeleiden. Een flink deel van de muziek werd gecomponeerd door diezelfde Van Binsbergen (°1957, gitariste van opleiding) maar we hebben ook recht op Duke Ellington, Alan Purves en Krysztof Penderecki.

Dichters in de lucht: Lies Van Gasse & Electric Sheep, Reinout & Nevenwerking

Op 23 april 2013 stelde Lies Van Gasse in Poëziecentrum haar bundel “Wenteling” voor.
Radio 68 zendt de hoogtepunten van deze boekvoorstelling uit op zondag 11 juni van 8u tot 12u.   

Dichters in de lucht: Willem M. Roggeman

Voor aflevering 12 van 'Dichters in de lucht' presenteert Radio 68 het volledige luisterboek Blue Notebook van Willem M. Roggeman (1935, BE).

Dichters in de lucht: H.H. ter Balkt

Voor aflevering 11 van 'Dichters in de lucht' presenteert Radio 68 het luisterboek Wij waren daar niet toen wij daar waren van H.H. ter Balkt (1938-2015, NL).

Dichters in de lucht: Ruth Lasters en Hannah van Binsbergen

Voor aflevering 10 van Dichters in de lucht presenteert Radio 68 twee exclusieve voorleessessies met Ruth Lasters en Hannah van Binsbergen. De opnames werden gemaakt tijdens het Poëzie rendez-vous VSB-special met Hannah van Binsbergen en Ruth Lasters op 18 januari 2017.