Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Moya De Feyter bij Zuidpool

Moya De Feyter schrijft en houdt van theater. Ze was in 2016 Zuidpools eerste Schrijfresidente Ze stelt nu in de categorie WOORD/GRENS - tussen taal en scène - haar tweede poëzie-album voor met een unieke live performance op 29/05/19.

'Massastrandingen' is niet alleen het nieuwe boek van Moya De Feyter, het is ook een bijzondere literaire performance. Moya en Zuidpool 'go way back'. Deze unieke avond wordt een meerstemmig poëtisch verhaal, gebracht door vijf vurige jonge spelers. Wat doen we als het begint te stormen en het na dagen nog niet ophoudt met stormen? Wat moeten we denken wanneer bomen beginnen te bloeden? Wat wou de walvis zeggen toen hij zich op de kust wierp? In welke richting reist de aarde? En op wie wachten wij?

Een performance als een dappere poging om te dansen op de kier tussen afgrond en verwachting, tussen apocalyps en kapitalisme, tussen mens en magie, tussen poëzie en theater.

Tentoonstelling in het Emile Verhaerenmuseum met werk van Michael Bastow - Belle Chair / Heerlijk Lijf

Het vrouwelijk naakt, sensualiteit, verleiding en lijfelijkheid: het zijn niet direct thema’s die we associëren met de poëzie van Emile Verhaeren (1855-1916). De bundel Belle Chair werd in 1931 postuum uitgegeven en mag dan ook beschouwd worden als een buitenbeentje in het oeuvre van de dichter. Hier geen gevoelige verzen over de verheven liefde, maar wel een ophemeling van het vrouwelijk naakt. Speciaal voor deze tentoonstelling creëerde de Britse kunstenaar Michael Bastow (°1943, Bideford) een hele reeks aquarellen die samengaan met de verzen van Belle Chair.

creatief_schrijven_logo.jpg

Creatief Schrijven

Schrijversacademie zkt dichters: stel je kandidaat voor 15 mei 2019

Ben je al een tijd aan het schrijven en wil je nu echt ernstig werk maken van die poëziebundel? Dan is SchrijversAcademie precies wat je zoekt. Nog tot en met 15 mei 2019 kan je je kandidaat stellen voor SchrijversAcademie!

22 mei 2019
Brussel

Poëzie Publique: Brussel

De vierde aflevering van de reeks Poëzie Publique, een nieuw format binnen het literaire project Dichter des Vaderlands, vindt plaats op 22 mei 2019, in de Vrije Universiteit van Brussel.

Boekvoorstelling 'Hier raken we mij kwijt' - Bert Van Raemdonck

Uitgeverij Polis en Poëziecentrum nodigen je uit op de boekvoorstelling van 'Hier raken we mij kwijt' van Bert Van Raemdonck. Op donderdag 16 mei stelt de dichter zijn debuutbundel voor in Bar Mirwaar. De uitgever, Harold Polis verwelkomt, criticus en essayist Tom Van Imschoot verzorgt de inleiding en Bert Van Raemdonck draagt voor. Na afloop bieden we een drankje aan en zal de auteur zijn boek signeren.

04 april 2019
Antwerpen

Hommage Nic van Bruggen

Begin april verschijnt in de reeks 'Experimentele literatuur in Vlaanderen' het eerste deel van de teksteditie met de gebundelde poëzie van Nic van Bruggen (1938-1991), verzorgd door Yves T’Sjoen en Els van Damme. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Wlf. Deze editie is een goede aanleiding voor een hommage aan Van Bruggen in het Letterenhuis, met een kleine expo in de hal en een symposium.

Waar zine die vrouwen? 9.04.19

Een groep feministische twintigers stellen hun eigen DIY-zine voor met zelfgeschreven poëzie en proza!

Wat zijn de gemeenschappelijke pijlers in de emancipatiestrijd omtrent gender, seksualiteit en non-binariteit? En waar zitten de verschillen? In een project van Auw La, Minus One en Girls Go BOOM gaan Joline Vermeulen, Emerald Liu, Julie Boone, Fiete Hermans, Josefien Cornette, Dario Rens, Rosie De Cordier, Anke Heyerick en Lynn Verrydt op zoek naar een creatief antwoord, op dinsdag 9 april in Vooruit. Ver weg van de ivoren toren experimenteren ze met tekst en beeld vanuit het verlangen om verbindend te werken.

26-27 maart 2019: Radna Fabias en Delphine Lecompte lezen voor uit eigen werk op Radio 68

Op 21 november 2018 was Radna Fabias te gast in Poëziecentrum tijdens het programma Poëzie Rendez-Vous. Ze las een aantal gedichten voor uit haar bekroonde debuutbundel Habitus en ging dieper in op de achtergronden van haar werk. Radio 68 brengt alle voorgelezen gedichten en een selectie uit de toelichting en commentaar. De  uitzending bevat ook de gedichten die Radna Fabias naderhand EXCLUSIEF voor Radio 68 voorlas.

Op diezelfde 21e november stelde Delphine Lecompte haar Best of  voor in Bar Mirwaar, maar zonder zelf voor te lezen. EXCLUSIEF voor Radio 68, las ze op 18 december een reeks gedichten uit haar eerste verzamelbundel voor.

Tone Brulin, theaterlegende én dichter, overleden

Tone Brulin overleed op 15 maart 2019 op 92-jarige leeftijd in Maleisië, het geboorteland van zijn vrouw. De carrière van Tone Brulin, pseudoniem van Antoon van den Eynde, speelde zich in de eerste plaats af in het theater. Hij was naast acteur, schrijver en regisseur ook de grondlegger van het interculturele theater in Vlaanderen.

Patty Scholten (73) overleden

Gisteren (15 maart 2019) overleed Patty Scholten (1946). Als dichter debuteerde ze in 1995 met de bundel Het dagjesdier, maar schrijven deed ze al veel langer. Onder haar meisjesnaam Patty Klein schreef ze jarenlang scenario’s voor de kindertijdschriften Donald Duck en Tina.