Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

05 mei 2018
Leuven

Boekvoorstelling 'Zo andersom is alles misschien. Tussen dichten en denken' - Dirk De Schutter

‘Lezen voltrekt zich in de ruimte tussen dichten en denken’, schrijft prof. Dirk De Schutter in de inleiding van deze verzameling filosofische essays over gedichten. Hij leest, ontleedt en becommentarieert werk van hedendaagse dichters dat hem ontroert. Koen Peeters leidt in. ­

30 mei 2018
Deurne

Uitreiking Gouden Poëziemedaille

Tijdens het slotfeest van de Boekenjuffen en –meesters wordt ook de winnaar van de Gouden Poëziemedaille bekend gemaakt. Dan weten we wie de beste kinderpoëziebundel van de afgelopen twee jaar heeft geschreven. De kinderjury, 32.000 leerlingen tellend, bekroont vier gedichten met een Poëziester.

Vijf genomineerden voor Gouden Poëziemedaille bekend en 32.000 hoofden tellende jury beslist over Poëziesterren

Poëziecentrum en CANON Cultuurcel reiken voor de derde keer de Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren uit 

Sinds 2014 reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel tweejaarlijks de Gouden Poëziemedaille uit. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en een kinderjury kent vier Poëziesterren toe. Op die manier trachten ze meer zichtbaarheid te geven aan een genre dat vaak onder de radar blijft als het om literaire prijzen gaat.

Première van de CD 'Nee, ik beslis' - Hugo Claus, Steef Verwée

Op 5 mei 2018 nodigen Motte Claus, Lara en Bob u uit op de voorstelling van de CD Ik beslis van Steef Verwée met teksten van Hugo Claus in de Hotsy Totsy te Gent.

Canon

Canon

Vierdelige lezingenreeks over de canon

voor bibliotheekbezoekers en -medewerkers

Deze reeks behandelt de dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief, die in 2015 door de KANTL en het Vlaams Fonds voor de Letteren werd opgesteld. Hoe en waarom kwam die lijst tot stand? Welke hartverscheurende keuzes zijn er gemaakt om tot die selectie te komen? Wat maakt Vondel en Hugo Claus zo bijzonder dat ze twee keer in de canon voorkomen? Waarom blijft het verhaal van Reinaert de vos na al die eeuwen zo ontzettend grappig en relevant? En welke regels uit de poëzie van Lucebert blijven ook vandaag nog intrigeren en ontroeren?
Vier bevoorrechte getuigen geven een antwoord op deze vragen en leggen tijdens de lezingenreeks uit hoe de canon tot stand kwam.

04 mei 2018
Gent

Albumvoorstelling 'katzenjammer' - ten adem

Op vrijdag 4 mei stelt ten adem, de muziekformatie rond podiumdichter Bardthesque, zijn derde album voor in Poëziecentrum: Katzenjammer. Dat verschijnt bij Solidude Records en ligt in het verlengde van de in 2016 gelanceerde tekst- en muziektheatervoorstelling Bastaardt. Ten adem bestaat uit voormalig Letterzetter van Kortrijk Bardthesque (woord), Joshua Dellaert (bas) en Thomas Vanhauwaert (piano).

IJZER 2018

IJZER 2018
David Van de Weyer

IJZER 2018

Exact 100 jaar na datum houden Maud Vanhauwaert, Andy Fierens, Benno Barnard, Max Temmerman, Dichter des Vaderlands Els Moors, Laurence Vielle, Bart F.M. Droog, Lotte Dodion, Michaël Vandebril en Duitse collega-dichter Tristan Marquardt halt met poëzie bij de oorlogslittekens van de idyllische Westhoek. Alle dichters schreven nieuwe gedichten en gingen op zoek naar de pakkendste gedichten van historische war poets. Ze fietsen een week lang langs de frontlijn, van Diksmuide naar Poperinge. 's Avonds spelen de dichters met muzikanten als Mauro, Roland en Noémie Schellens een ontregelende poëzievoorstelling op verschillende locaties. Een literair eerbetoon aan de soldaten en burgers die het leven lieten in de gruwel van een verdronken IJzerland.

 

Lentewedstrijd YoungPoets 2018 rondom thema ‘Vriendschap’

Deadline: 
04 mei 2018
Organisatie: 
Youngpoets in samenwerking met poëziesite Meander
19 april 2018
Gent

Derde sessie poëzieleesgroep

In deze leesgroep wordt moderne en hedendaagse poëzie gelezen samen met de ervaren poëzielezers Yves T’Sjoen (UGent) en Carl De Strycker (Poëziecentrum). Deelnemers ontvangen vooraf het materiaal; tijdens de sessies is er aandacht voor contextualisering en interpretatie, maar ook ruimte voor vragen en debat. 
In deze derde sessie wordt de bundel Bres van Leonard Nolens (Querido, 2007) besproken. Diezelfde Leonard Nolens die op 17 april 2018 het middelpunt vormt van het Colloquium in de Oude Vismijn, én die van de Universiteit Gent een eredoctoraat in ontvangst neemt in de KANTL.

Zie ook hommage Leonard Nolens

Enquête literatuur en poëzie

Voor organisatoren van culturele en literaire evenementen is het vaak nog steeds knokken voor een publiek. Toch zijn er vaak gegadigden genoeg, maar lukt het niet altijd om hen te bereiken. Om de verbinding tussen organisator en bezoeker te versoepelen doet Emma Petillion, in opdracht van Universiteit Gent, onderzoek naar het publiek van literaire evenementen, en dan vooral evenementen die ruimte bieden aan poëzie. Daar bovenop voert ze in opdracht van Poëziecentrum een onderzoek naar de betalingsbereidheid voor poëzie. Het is de bedoeling om zo een duidelijker beeld te krijgen van wie deelneemt aan literaire activiteiten en op die manier het inrichten ervan te vereenvoudigen.