Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

deburen.png

deBuren

Literatuur bij deBuren

 Ook voor deBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat in Brussel, staat het najaarsprogramma op het punt van beginnen en hun poëtisch-literaire luik ziet er alvast veelbelovend uit!

schenking-combi-cailliau.jpg

Philippe Cailliau

Philippe Cailliau schenkt gedicht op hout uit 1979 aan Poëziecentrum

In 1979 vatte de dichter Philippe Cailliau het plan op om een van zijn gedichten, 'Lied van lief en lafenis', in hout te beitelen. De realisatie van die onderneming heeft hem heel wat tijd en inspanning gekost. Het fraaie werk hing tot  nu toe bij de dichter thuis aan de muur, maar onlangs schonk hij het aan Poëziecentrum uit erkentelijkheid. We hielden een kort vraaggesprek met Philippe Cailliau over zijn werk en meer bepaald ook over het ontstaan van de houten sculptuur.

"Liewe hemel". Ernst van Heerden en de vroege poëzie van Antjie Krog

Professor Yves T'Sjoen (UGent) bewees in het verleden al dat hij een aandachtig beschouwer is van de Zuid-Afrikaanse literatuur. Hij is dan ook een regelmatig gebruiker van de Collectie Ernst van Heerden, de grootste collectie Zuid-Afrikaanse poëzie buiten Zuid-Afrika, die ondergebracht is in Poëziecentrum.

Poëzie top 10 juli 2018

De zomervakantie is de uitgelezen periode om helemaal te ontspannen en hoe doe je dat beter dan met een hele hoop poëzie? De Poëzie top 10 van afgelopen maand bewijst dat een heleboel mensen dat advies ter harte namen en weer volop bundels kochten. Dan rest ons de vraag: wat werd er gelezen? Rupi Kaur, horen we jullie denken, maar wat nog meer?

zonderwolk_gentslamt.jpg

Marjan De Ridder

Zonderwolk in Gent met tolk VGT

Op zaterdag 18 augustus daalt een stukje hemel - of toch de wolken- neer in Gent in de vorm van een poëtische stoet rasechte woordkunstenaars! Het Antwerpse ZonderWolk slaat de handen in elkaar met Gentslamt  en een tolk Vlaamse Gebarentaal om het gesproken woord voor iedereen hoor- en zichtbaar te maken, want taal is connectie.

voorstelling.jpg

Joëlle Dubois

Tania Verhelst schrijft stadsgedicht voor alle gevelde bomen

Tania Verhelst, officieuze Stadsdichter van Brugge, schreef een nieuw gedicht dat ze opdraagt aan alle gevelde bomen, getiteld 'NUHLIMKILAKA'.

Hoe de eerste vonken zichtbaar waren - Simone Atangana Bekono

Hoe de eerste vonken zichtbaar waren - Simone Atangana Bekono
Uitgeverij Wintertuin & Lebowski Publishers

Simone Atangana Bekono wint tweede Poëziedebuutprijs Aan Zee

Op zaterdag 4 augustus nam Simone Atangana Bekono de tweede Poëziedebuutprijs Aan Zee in ontvangst voor haar bundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren (Uitgeverij Wintertuin & Lebowski Publishers) tijdens de Prijsuitreiking Jong Werk van Theater Aan Zee. Die prijs is vorig jaar in het leven geroepen om jong poëzietalent een duwtje in de rug te geven en is een initiatief van Poëziecentrum, deAuteurs en TAZ

deburen.png

deBuren

deBuren en Perdu zoeken nieuwe dichters voor Vers van het Mes

In november 2018 slaan Perdu en Vlaams-Nederlands Huis deBuren de handen in elkaar voor een nieuwe editie van Vers van het Mes, een poëzieprogramma dat inzet op dichters die nog geen bundel hebben gepubliceerd. Je kan nog gedichten insturen tot 15 augustus!

Donderdagen van de Poëzie

Ook in het najaar van 2018 trakteert Antwerpen Boekenstad u twee keer per maand op een boeiende poëzienamiddag. Vergezeld van koffie en croissant wordt uw literaire honger gestild tijdens de Donderdagen van de Poëzie.
In het Letterenhuis polst Piet Piryns maandelijks naar de favoriete dichters van de gasten die uit eigen en andermans werk voorlezen. In Bibliotheek Permeke heeft Johan de Boose een afspraak met een dichter die onlangs een nieuwe bundel publiceerde.

26 juli 2018 - 31 juli 2018
Oostende

Poetry Happy Hour tijdens TAZ 2018

Net zoals op het Poëzieterras tijdens de Gentse Feesten trakteert een schare jonge dichters, slam poets en performers van Mensen Zeggen Dingen het publiek weer op silent poetry tijdens het poetry happy hour! Dankzij de koptelefoons van Fonkel Silent Disco krijg je een unieke poëzie-ervaring die rechtstreeks in je oren gefluisterd, gescandeerd of gezongen wordt. Zo kan je ongestoord - zelfs op een overvol terras - naar de performende dichter luisteren!