Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

13 augustus 2021
13 augustus 2021
Oostende

Woordzee met collectief Vrijhaven en Wlazlo

Poëziecentrum mag op 13 augustus een deel van het podium van 't Leeshuus in Oostende inpalmen! Wij geven het woord aan Collectief Vrijhaven, bestaande uit Ann Cael, Kenny Callens en Peter Holvoet-Hanssen (18 uur), en aan Wlazlo, de Brusselse groep rond zanger en tekstschrijver Mattijs Deraedt en drummer Thomas Wlazlo (20 uur).

Openingsuren zomer 2021

De shop van Poëziecentrum blijft heel de zomer open van maandag t.e.m. zaterdag tussen 10 en 17 uur, behalve op feestdagen of vervangende feestdagen. Het Documentatiecentrum, dat nog steeds enkel op afspraak toegankelijk is, sluit wel tijdelijk zijn deuren van 10 juli t.e.m. 1 augutus.

vacantie_afb.jpg

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze schrijft zomers gedicht 'De grote vacantie'

De vakantie staat voor de deur en dat leek ons de ideale gelegenheid voor een zomers gedicht. Wij vroegen aan dichter Ingmar Heytze of hij zijn zomergevoel in woorden kon vatten. En wat blijkt? Hij is helemaal klaar voor de vacantie (met een 'c', ja!).

posters_samen.jpg

Armée de Verre Bookdesign

Bekende lezers kiezen Poëziekrant!

Er verschijnt veel poëzie. Niet genoeg, maar wel veel. Hoe kan een mens alles lezen, alles weten, alles proeven? Kijk, daar hebben we Poëziekrant dus voor.

Erik de Jong

Tot op vandaag ben ik liefhebber van poëzie en een trouwe abonnee

 Sven Ornelis

Wij vroegen twee van onze bekendste lezers waarom zij abonnee zijn van Poëziekrant, de antwoorden spreken voor zich! Wil jij ook mee zijn met alles wat reilt en zeilt in het poëzielandschap en bovendien in heel goed gezelschap verkeren? Word dan nu abonnee van Poëziekrant!

28 juni 2021 - 15 augustus 2021
Antwerpen

Expo Buiten Zinnen/Losing Our Minds

Een verrassende en veelzijdige kijk op de Joodse cultuur met foto’s van Eddy Verloes, gedichten van Benno Barnard en muziek van ‘The river curls around the town’.

Toen fotograaf Eddy Verloes in het voorjaar van 2020 bij stormachtig weer een groep uitgelaten chassidische Joden op een Belgisch strand zag, maakte hij foto’s die over de hele wereld zouden reizen en hem naam en faam zouden bezorgen.
Hij vroeg Benno Barnard, minnaar van de Joodse wereld, gedichten te schrijven bij de reeks foto’s. De expo ‘Buiten Zinnen / Losing Our Minds’ is het even ontroerende als grappige resultaat van hun samenwerking.
Geïnspireerd door de foto’s en de gedichten gingen Bart Bekker en Jan Vanwinckel van het studioproject ‘The river curls around the town’ op hun beurt de uitdaging aan om deze teksten op muziek te zetten. Het resultaat van hun samenwerking is zonder meer uniek te noemen.
De foto’s, gedichten en de muziek zijn gebundeld in het boek met cd Buiten Zinnen / Losing Our Minds, dat in mei verscheen bij PoëzieCentrum.

Beeldspraak Klassiekers - aflevering 3: Paul van Ostaijen - Bezette Stad

Beeldspraak-Klassiekers is een podcast van Poëziecentrum. In elke aflevering praten we met een kenner over een iconisch gedicht uit de wereldliteratuur. Waarom is dat zo gekend en geliefd, wat maakt dat deze verzen in het geheugen gegrift blijven?

In deze aflevering praat Linde De Potter met Matthijs de Ridder over 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen. In Bezette Stad (191) verwerkte Paul van Ostaijen zijn ervaringen tijdens Wereldoorlog II in het bezette Antwerpen en dat met een baanbrekende typografie. 'Bezette Stad' is zonder twijfel een van de belangrijkste twintigste-eeuwse dichtbundels uit ons taalgebied.

 
30 juni 2021
Gent

Boekvoorstelling Gaea Schoeters

Makers willen blijven maken. Zelfs in moeilijke tijden. Of dan misschien nog meer dan anders. Het liefst ook samen. Desnoods vanop afstand.

Auteur Gaea Schoeters bracht tijdens het voorbije corona-jaar maar liefst vijf publicaties uit — een gevolg van evenveel bijzondere samenwerkingen. Met tekenaar Gerda Dendooven, componiste Annelies Van Parys & het Goeyvaerts Trio maakte ze het muzikale prentenboek Niets (De Eenhoorn), met Katrien Steyaert & JeRoen Murré de interviewbundel Het Einde (Polis/Pelckmans), met pianiste Lies Colman, fotografe Trui Hanoulle en 20 geweldige zangers & dichters de cd Adieu (Poëziecentrum/123-piano),  met Johanna Pas de Kae Tempest-vertaling Tiresias (Toneelhuis/Poëziecentrum) en bij Queridoverscheen haar roman Trofee, compleet met Dooreman-cover. 

Genomineerden Poëziedebuutprijs 2021 bekend

De Poëziedebuutprijs, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs, is dit jaar aan zijn vijfde editie toe. De jury selecteerde 4 dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2020 (in alfabetische volgorde):

Anna de Bruyckere (Voor permanente bewoning, Cossee), J.V. Neylen (En niet bij machte, Atlas Contact), Elly Stolwijk (liefde de vluchtige holte, In de Knipscheer) en Meity Völke (Aan het licht, De Arbeiderspers).

05 augustus 2021
Oostende

Boekvoorstelling 'Ik ben geen zee. Maar mijn hart is vol meeuwen'

Dichter, schrijver en journalist Hosheng Ossi die Koerdisch-Syrische wortels heeft, voelt zich thuis in Oostende. Zijn recentste bundel, Ik ben geen zee. Maar mijn hart is vol meeuwen (PoëzieCentrum), is volledig gewijd aan de badstad. Vertaalster Lore Baeten gaat met hem in gesprek. Hosheng Ossi, die met bravoure leest, brengt zijn gedichten tot leven samen met de Koerdische topmuzikant Ahmed Roni (zang en saz). Ook auteur Jeroen Olyslaegers zal gedichten voordragen uit de bundel. PEN-voorzitter Erik Vlaminck brengt hulde aan de dichter.

Een lege stoel wordt gereserveerd voor een dichter die vanwege zijn woorden in de gevangenis verblijft. Hij kan om die reden niet aanwezig zijn. Zijn woorden zijn dat wel, dankzij Jeroen Olyslaegers die zal vertellen over de afwezige dichter.
Een programma van PEN Vlaanderen en Poëziecentrum.

01 augustus 2021
Oostende

Straks gaat het jenever sneeuwen

Muziekvoorstelling van Marcel Vanthilt, Leen Diependaele & Gaetan La Mela

De bloemlezing Straks gaat het jenever sneeuwen met de mooiste jenevergedichten (PoëzieCentrum en Jenevermuseum Hasselt) inspireerde Marcel Vanthilt tot het maken van een voorstelling met multi-instrumentaliste Leen Diependaele (Samowar, Tine Reymer, Het Paleis) en percussionist Gaetan La Mela (Opera Vlaanderen, Hermès Ensemble). Vanthilt brengt op zijn eigen typische manier zijn favoriete jenever- én anti-jenevergedichten. Nu eens lyrisch en luchtig, dan weer ernstig en weemoedig.