Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.
De workshop ZIN begint met een poëzievoordracht waarbij Maya Wuytack je aansteekt met 'geneeskrachtige gedichten'. Van ‘Eerste hulp bij het gebroken hart’ tot probiotische gedichten die je innerlijk sterken. Over liefde en breekbaarheid, nabijheid en eenzaamheid. Na het optreden volgt een uitwisseling met het publiek. Welke verhalen, associaties en verbeelding worden bij jou aangeraakt? Dit inspireert om vervolgens zelf in de pen te kruipen. In de workshop maken een reis door onze verbeelding en zintuigen. We doen aan ‘metafoorworstelen’. Spelen met klank en betekenis. Zo ontstaan zinnen op papier. We lezen elkaar voor, werken aan de structuur, volgorde, associaties. Er is een open en gezellige sfeer, waarin we onze poëzie verfijnen. Tot we zelf een eigen gedicht hebben.
Op 21 februari 2021, zou Herman de Conick 77 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid van die verjaardag werden de zes genomineerden voor de Herman de Coninckprijs 2021 bekend gemaakt:
Beeldspraak-Klassiekers is een podcast van Poëziecentrum. In elke aflevering praten we met een kenner over een iconisch gedicht uit de wereldliteratuur. Waarom is dat zo gekend en geliefd, wat maakt dat deze verzen in het geheugen gegrift blijven?
In deze aflevering praat Wannes Gyselinck met Gaea Schoeters over het gedicht 'Tiresias' van Kae Tempest.
Tijdens de workshop ga je op een eigentijdse manier aan de slag met woorden en dichten. We vertrekken niet aan een tafel met een pen in de hand. We vertrekken vanuit actieve en beweeglijke improvisatieoefeningen. Je maakt kennis met de vele mogelijkheden van rijm. Ter plekke verzin je verzin kleurrijke gedichten. Je ontdekt de kracht van vindingrijke metaforen. Je krijgt de kans om zelf woorden uit te vinden! Om ons creatief woordenspel kracht bij te zetten, hebben we tijdens de workshop ook aandacht voor intonatie, ritme, lichaamstaal, energie, volume, …. Deze workshop maakt deel uit van het project Poëzie en kwetsbaarheid.
POËZIEKLAP is een reeks gesprekken onder dichters en dichter-vertalers over krankzinnig goede gedichten. Met Alfred Schaffer, Gaea Schoeters, Ruth Lasters, Hannah van Binsbergen, Paul Demets, Miek Zwamborn, Kurt De Boodt, Els Moors, Annemarie Estor, Tom van de Voorde en Hélène Gelèns.
Dichter Hélène Gelèns nodigt voor iedere POËZIEKLAP-aflevering twee Nederlandstalige dichters uit die met haar in gesprek gaan over een gedicht dat ze enorm goed vinden. Een gedicht dat ze zelf geschreven zouden willen hebben of juist nooit geschreven zouden kunnen hebben, hoe dan ook een gedicht dat hun passie voor poëzie verder aanwakkert.
De 9e Poëzieweek zit erop en dat doet ons al verlangen naar de volgende editie. In 2022, een lustrumeditie, schrijft niemand minder dan Ramsey Nasr het Poëziegeschenk. Het thema van de tiende Poëzieweek is ‘natuur‘ en heeft als motto deze woorden van Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’. De Poëzieweek 2022 start op Gedichtendag, donderdag 27 januari, en loopt t.e.m. woensdag 2 februari.
We blikken graag terug op de afgelopen Poëzieweek (editie 2021). Een bijzondere editie in een coronajaar, maar dat heeft het enthousiasme voor poëzie niet kunnen stoppen!
Lieven Tavernier signeert in onze shop: 13 februari
Op zaterdag 13 februari, de dag voor Valentijn, komt niemand minder dan Lieven Tavernier zijn nieuwste boek, Tlieverdje(Borgerhoff & Lamberigts), signeren in onze shop! Tussen 14 en 16 uur is de liedjesschrijver aanwezig in Poëziecentrum! Het boek is uiteraard bij ons verkrijgbaar. Om het veilig te houden, laten we maar twee klanten tegelijk binnen in onze shop, mondmasker is uiteraard verplicht en handgel is aanwezig. Geraak je op 13 februari niet in onze winkel maar wil je toch graag een gesigneerd exemplaar? Geef dan een seintje aan de shop!