Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

21 mei 2021
21 mei 2021
Eeklo

ZIN workshop door Maya Wuytack: voordragen / 21 mei

De workshop ZIN begint met een poëzievoordracht waarbij Maya Wuytack je aansteekt met 'geneeskrachtige gedichten'. Van ‘Eerste hulp bij het gebroken hart’ tot 'probiotische gedichten die je innerlijk sterken'. Over liefde en breekbaarheid, nabijheid en eenzaamheid. Na het optreden volgt een uitwisseling met het publiek. Welke verhalen, associaties en verbeelding raken jou?
Dit inspireert om vervolgens zelf in de pen te kruipen.

zoomfrustratie.jpg

Robby Cleiren zit gefrustreerd achter zijn computerscherm, verschillende beelden
Jess De Gruyter

Wat je moet doen als je vroegtijdig een Zoom-meeting wilt verlaten

Wat moet je moet doen als je vroegtijdig een Zoom-meeting wilt verlaten? Edward van de Vendel geeft het antwoord en Robby Cleiren geeft het goede voorbeeld!

Nu velen van ons al meer dan een jaar veroordeeld zijn tot veelvuldig digitaal vergaderen, treedt bij iedereen de Zoom-vermoeidheid al eens op. Weer een vergadering die eigenlijk een e-mail had kunnen zijn en vierkante ogen (en oren) van het zoveelste ellenlange gesprek.

Maar wat doe je dan als je de Zoom-meeting vroegtijdig wilt verlaten? Je kan veinzen dat je internetverbinding wordt verbroken, jezelf bevriezen in beeld, zorgen dat nét wanneer je er genoeg van hebt, de batterij van je laptop leeg is,…
Wij vonden dat er een betere manier moest zijn om weg te glippen en vroegen dichter Edward van de Vendel, auteur van Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Querido, 2019), om een elegant poëtisch excuus te schrijven:

moederdagkaartje.jpg

Ester Naomi Perquin

Ester Naomi Perquin schrijft gedicht voor Moederdag

Wij vroegen aan dichter Ester Naomi Perquin om speciaal voor Meoedrdag een gedicht te schrijven. Het gedicht kan je op een postkaartje vinden in onze shop (ook na Moederdag mag je je mama daar nog mee verrassen), en je kan het ook beluisteren! Klik hier voor het geluidsfragment.

Gratis verzending vanaf € 20 in België en Nederland

Wij zien al onze klanten graag tegemoet in onze winkel, maar hou het veilig: kom liefst alleen winkelen, ontsmet je handen, draag een mondmasker en beperk je tijd in onze winkel.
Voor wie niet in onze shop kan geraken, maar wel wil genieten van poëzie, bieden wij opnieuw gratis verzending aan binnen België en nu ook naar Nederland, bij bestellingen vanaf € 20!

KIJK! Poëzie: een visuele poëziebundel

Op 26 april 2006 werd de Vlaamse Gebarentaal (VGT) erkend door het Vlaams Parlement als taal in Vlaanderen. Om die verjaardag in de bloemetjes te zetten, organiseert Doof Vlaanderen drie evenementen. Een daarvan is KIJK! Poëzie, het resultaat van een project dat samen met Poëziecentrum opgezet werd in het voorjaar van 2019. Voor dat project werden workshops georganiseerd over poëzie in het algemeen en daarna over poëzie in gebarentalen en in VGT (Vlaamse Gebarentaal). Daarna volgden nog 5 workshops waarin onder leiding van Hilde Verhelst gewerkt werd aan creatie van eigen poëzie. De workshops resulteerden in een visuele poëziebundel!

07 mei 2021
07 mei 2021
Eeklo

ZIN workshops door Maya Wuytack: schrijven en voordragen

De workshop ZIN begint met een poëzievoordracht waarbij Maya Wuytack je aansteekt met 'geneeskrachtige gedichten'. Van ‘Eerste hulp bij het gebroken hart’ tot probiotische gedichten die je innerlijk sterken. Over liefde en breekbaarheid, nabijheid en eenzaamheid. Na het optreden volgt een uitwisseling met het publiek. Welke verhalen, associaties en verbeelding worden bij jou aangeraakt?
Dit inspireert om vervolgens zelf in de pen te kruipen.

23 april 2021
23 april 2021
Eeklo

Workshop: Haiku met Hugo (Poëzie en kwestsbaarheid)

Hugo Vermeren bracht een boekje uit met mooie haiku’s: 'Dichter onder de zon'.
De haiku is een van oorsprong Japanse dichtvorm. Het is een kort gedicht dat meestal uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen bestaat. In de workshop begeleidt Hugo je bij het schrijven van een haiku.

Beeldspraak Klassiekers - aflevering 2: Sylvia Plath - Ariel

Beeldspraak-Klassiekers is een podcast van Poëziecentrum. In elke aflevering praten we met een kenner over een iconisch gedicht uit de wereldliteratuur. Waarom is dat zo gekend en geliefd, wat maakt dat deze verzen in het geheugen gegrift blijven?

In deze aflevering praat Alma Apt met Anneke Brassinga over het gedicht 'Ariel' van Sylvia Plath.

1.jpg

Troostboom Kortrijk
Bibliotheek Kortrijk

Bezoek de Troostboom in Kortrijk!

In de lange traditie van koortsbomen bedacht de Letterzetter van Kortrijk Anneleen Van Offel een troostboom: een plek voor collectieve troost na een tijd die ons ziek maakte. Ze nodigde Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, twee uitgestroomde dichters van het Collectief van de Letterzetter, uit om samen een troostgedicht te schrijven. De verschillende regels van het gedicht worden afzonderlijk op linten in de boom gehangen. Het volledige gedicht is nooit zichtbaar. Zo vormt de boom een symbool voor de versplintering die we ervoeren, en biedt hij tegelijk het uitzicht van een vernieuwde verbinding. Het gedicht zal vanaf 30 april verschijnen in de centrale boom van het Astridpark in Kortrijk, in de nabijheid van het speelplein. Deze boom is onderdeel van de nationale troostactie heelhetland.be.

Ondertussen blijven we troostbriefjes verzamelen, ook bij de boom. Elk van die briefjes wordt dan beantwoord met een koesterkaartje. Je kan je briefje achterlaten in de brievenbussen in Kortrijk, op het briefje schrijf je waarvoor jij troost zoekt, noteer je naam en adres. Of stuur een e-mail naar bibliotheek@kortrijk.be Kaartjes sturen kan nog tot 31 mei!

Maud Vanhauwaert wint de Jan Campert-prijs 2020, Piet Gerbrandy wint de J. Greshoff-prijs voor zijn essays over poëzie.

Gisteravond werden naar jaarlijkse gewoonte de Haagse Literatuurprijzen uitgereikt door de Jan Campert Stichting. Geen feestelijk live presentatie deze keer, maar wel een online presentatie met Hassnae Bouazza en Splinter Chabot.