Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Dichter des Vaderlands

    Carl Norac is de vierde Dichter des Vaderlands van België 

    De Belgische dichter Carl Norac, Mons 1960, is de zoon van een schrijver en een actrice, Pierre en Irène Coran. Voor hij leefde van zijn pen, nu al twintig jaar lang, was hij leerkracht Frans, rondzwervende bibliothecaris, journalist en professor literatuurgeschiedenis aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen. Vanaf 1998 woonde hij in Olivet, in het Franse departement Loiret, in de buurt van Orléans. In de zomer van 2019 keerde hij terug naar België om zich te vestigen in de badstad Oostende. Sinds 2017 is de school van het stadje Neuville-aux-Boix in de Franse Loiret naar hem vernoemd.

    Boeken

    Als dichter publiceerde hij bij Editions de la Différence en l'Escampette ook een tiental bundels en reisdagboeken. In 1993 wordt hij met “Dimanche aux Hespérides” voor het eerst erkend in Frankrijk.

    Reizen, zijn andere passie, stuurt hem over de hele wereld. Le voyageur libreLe carnet de Montréal vertellen over de plekken die hij bezocht en over zijn ontmoetingen aldaar. La candeur (La Différence, 1996) gaat over de openhartigheid in al haar puurheid, haar weerstand ten opzichte van de wereld. In Eloge de la patience probeert hij het plezier van de traagheid te onthullen.

    Dankzij Hugo Claus belandt hij in Nederland en België waar hij samen met de grote dichter zijn teksten voorleest. Een bloemlezing van zijn poëzie verschijnt in Vlaanderen (Handen in het vuur, vert. Ernst van Altena, PoëzieCentrum, 1998), in Spanje en in Roemenië. Eind 2019 verschijnt zijn werk in de Verenigde Staten, in een vertaling van Norman Shapiro (Black Widow Press)

    Vervolgens publiceerde hij ook bundels prozagedichten: Le carnet bleu en Métropolitaines (Uitgeverij L’escampette), en portretten van vrouwen in de Parijse metro, Sonates pour un homme seul, een heel persoonlijk boek waarvoor hij de Chales Plisnier-prijs won. In 2013 bracht hij een bundel uit geïnspireerd door Billie Holiday en andere artiesten, getiteld Une valse pour Billie.

    In 2005 wordt Carl Norac samen met zes andere Europese auteurs geselecteerd voor “Lire en fête” in Parijs, een groot festival dat sinds 1989 wordt georganiseerd oor het Franse Ministerie van Cultuur. Drie dagen lang worden talloze gratis literaire evenementen georganiseerd doorheen Frankrijk en in meer dan 150 landen in het kader van het project “Lire, l’Europe” (“Lees, Europa!”). De andere schrijvers die hem vergezelden waren Jean Echenoz, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Antonio Lobo Antunes en Milan Kundera.
    Naar aanleiding daarvan werden fragmenten uit zijn teksten een maand lang getoond in alle Parijse metrostellen. In 2011 vertegenwoordigde hij zijn land voor het Europese project Transpoésie: zijn gedichten werden dan getoond in de gangen van de Brusselse metro.

    Zijn bundels zijn drie keer bekroond door de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique, een van die bekroningen was de Grand Prix Albert Mockel 2019, die elke vijf jaar voor een dichter is weggelegd. Voor zijn poëzie ontving hij in 2009 ook de Grand Prix de la Société des gens de Lettres in Parijs. In 2015 was hij  “artiste complice” van Bergen, zijn geboortestad en in dat jaar ook de culturele hoofdstad van Europa. In 2018 werd hij samen met drie andere beroemde schrijvers op scène uitgenodigd in de Comédie Française in Parijs, het voornaamste staatstheater van Frankrijk. 

    Jeugdliteratuur

    Carl Norac schreef meer dan 80 verhalenboeken voor kinderen en kinderpoëziebundels, vertaald in 47 talen intussen. De meeste boeken werden uitgegeven bij l’Ecole des Loisirs (in de collectie ‘Pastel’). Sommige van zijn boeken werden een wereldwijd succes, zoals bijvoorbeeld Les mots doux (de Engelse vertaling I love you so much was het best verkochte boek in de Verenigde Staten bij verschijning in februari 1996). Veel van zijn boeken verschenen ook in Nederlandse vertaling bij De Eenhoorn, Lannoo of Querido, vertaald door Bart Moyaert, Michael de Cock of Edward van de Vendel. Een onuitputtelijke bron voor zijn inspiratie is zijn kindertijd in de bossen van Erbisœul in Henegouwen: zijn voorliefde voor reizen en zijn “vriendschap” met bomen. In zijn boeken vind je 3 zaken terug: reisverhalen, teksten waar emoties en humor een belangrijke rol spelen en gedichten waarin de auteur zijn liefde voor de no nsense kan botvieren, geïnspireerd door een van zijn lievelingsdichters, Edward Lear.   

    Bij de creatie van zijn kinderboeken had Norac het geluk om samen te werken met gerenommeerde illustratoren: Kitty Crowther, Rébecca Dautremer, Louis Joos, Christian Voltz en verschillende grote Vlaamse illustratoren zoals Carll Cneut, Gerda Dendooven en Ingrid Godon. In 2011 publiceerde hij samen met de Québécois Stéphane Poulin Au pays de la mémoire blanche bij uitgeverij Sarbacane, een poëtische graphic novel waaraan 5 jaar gewerkt werd, intussen vertaald in 5 talen. Sinds 2004 schrijft hij ook boeken in het Engels, uitgegeven bij uitgeverij Macmillan in Londen. In 2017 verscheen bij Actes Sud de dichtbundel Poèmes pour mieux rêver ensemble, geïllustreerd door Géraldine Alibeu.

     

    De boeken van Carl Norac zijn te verkrijgen in de volgende talen:

    Engels, Amerikaans, Duits, Nederlands, Italiaans, Spaans, Catalaans, Baskisch, Schots-Gaelisch, Portugees, Grieks, Deens, Zweeds, Fins, Kroatisch, Georgisch, Roemeens, Slovaaks, Estlands, Bulgaars, Russisch, Albanees, Klassiek Chinees en Chinees, Japans, Koreaans, Thais, Vietnamees, Hindi, Bengaals, Urdu, Tamil, Punjabi, Tagalog, Gujarati, Arabisch, Farsi, Turks, Koerdisch, Twi, Yoruba, Shona, Somalisch, Papiaments. 

20 januari 2023
Arteveldehogeschool - Campus Kantienberg - verdieping 10: Voetweg 66, 9000 Gent.

Week van de Meertaligheid - De kracht van meertaligheid door Mustafa Kör

Op 21 februari viert UNESCO de Internationale Moedertaaldag. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Ter ere van deze dag organiseert Arteveldehogeschool van 20 t.e.m. 25 februari de Week van de Meertaligheid. Tijdens die week zetten ze het belang en de kracht van meertaligheid en andere culturen positief in de kijker. De talige diversiteit in Arteveldehogeschool is immers veel groter dan vaak gedacht wordt. Samen spreken de studenten van Arteveldehogeschool meer dan 100 talen.

Ter ere van deze Week van de Meertaligheid schreef Mustafa Kör zijn zesde Gedicht des Vaderlands. Dit gedicht wordt op 20 februari om 12u30 onthuld op de tiende verdieping van Campus Kantienberg (Voetweg 66, 9000 Gent). Nadien hoor je Mustafa Kör aan het woord over zijn dichterschap en het belang van (talige) diversiteit. 

Woon je deze lezing graag bij en wil je Mustafa zijn nieuwe Gedicht des Vaderlands in primeur horen voordragen? Schrijf je hier gratis in.

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Arteveldehogeschool.

18 december 2022
Natuurgebied Maaswinkel: Parking Rivierpark: Ringoven, 3630 Maasmechelen

Zwarte Populier des Vaderlands

Tijdens zijn aanstelling als Dichter des Vaderlands in maart 2022 kreeg Mustafa Kör van de Plantentuin in Meise – waar het evenement doorging - een gestekte zwarte populier cadeau als symbool voor zijn dichterschap. Op 18 december om 14u wordt deze zwarte populier uitgeplant in Natuurgebied Maaswinkel, in de regio Maasmechelen waar Mustafa Kör is opgegroeid en waar bij hem indertijd ook het zaadje geplant is om te schrijven. Geïnteresseerden kunnen dit evenement gratis bijwonen.

04 december 2022
Sint-Barbarakerk Eisden: Kastanjelaan, 3630 Maasmechelen

Mustafa Kör op 100-jarig jubileum Eisden-mijn

Op zondag 4 december wordt het 100-jarig jubileum van de Eisden-mijn gevierd in de Sint-Barbarakerk, de parochiekerk van Eisden-Tuinwijk. Tijdens deze viering treedt Mustafa Kör op en draagt hij zijn vierde Gedicht des Vaderlands in primeur voor. Hij schreef dit gedicht ter ere van 100 jaar charbonnage over de mijnwerkersvrouw. Het gedicht wordt later vereeuwigd op een gedenksteen die geplaatst zal worden bij Sofie Müllers kunstwerk dat ook over de mijnwerkersvrouw gaat.

Aftermovie poëtische mobiliteitsactie met Mustafa Kör

We blikken terug op een geslaagde actie voor de Week van de Mobiliteit! Dito vzw, Poëziecentrum en Mustafa Kör gingen op pad in Gent om aandacht te vragen voor een inclusievere mobiliteit en openbare ruimte. Mustafa Kör las in primeur zijn derde Gedicht des Vaderlands voor. We sloten de actie af met een panelgesprek in het Stadhuis van Gent.

22 oktober 2022
05 maart 2023
DHAM, Rue du Comte Théodule d'Ursel 21, 6940 Durbuy

Expo Art All Inclusive met werk van Mustafa Kör

Op zaterdag 22 oktober opent de expo "Art All Inclusive" in het Durbuy History & Art Museum. In de expo ontmoeten de thema's kunst en handicap elkaar. Zo zal er werk te zien zijn van kunstenaars met een handicap. Er zullen ook tweetalige gedichten van Mustafa Kör gespresenteerd worden. Een initiatief van Autonomia, DHAM i.s.m. Poëziecentrum.

09 september 2022
09 september 2022
Het Pand (Onderbergen 1, 9000 Gent)

Mustafa Kör kruipt in zijn pen voor de Werelddag Suïcidepreventie

Inzetten op de preventie van zelfdoding is van levensbelang. Daarom wordt er op 10 september, Werelddag Suïcidepreventie, wereldwijd aandacht gevraagd voor dit thema. Zelfdoding treft tal van mensen. Op 10 september tonen we massaal onze betrokkenheid en steun aan elk van hen. Die dag vragen de organisaties achter Zelfmoord1813 en al hun partners wereldwijd om meer aandacht te besteden aan de preventie van zelfdoding. Mustafa Kör kroop in zijn pen voor de Werelddag Suïcidepreventie en leest zijn tweede Gedicht des Vaderlands, dat over dit thema gaat, in primeur voor tijdens de inspiratiesessie voor Mediamakers & de uitreiking VLESP Media Award op vrijdag 9 september in Het Pand in Gent.

04 september 2022
De School van Gaasbeek, Donkerstraat 32, 1750 Gaasbeek

PoëzieZondag in Gaasbeek

Voor de zevende editie van de PoëzieZondag komen vier bijzondere dichters naar Gaasbeek. Op en rond ‘De School’ kan je luisteren naar ‘Dichter des VaderlandsMustafa Kör, de veel gelauwerde Hind Eljadid met haar Slam Poetry, winnaar van de Constantijn Huygens-prijs en van de Arkprijs van het Vrije woord Peter Verhelst en naar de poëzie uit de net verschenen bundel ‘KROP’ van Anne Provoost.

 
16 september 2022
Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent

Mustafa Kör in actie voor de Week van de Mobiliteit 2022

Bij de start van de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september 2022) wil Mustafa Kör extra aandacht vragen voor beter openbaar vervoer voor iedereen. Voor veel mensen die minder mobiel zijn, is het nog steeds niet evident om zich te verplaatsen in de openbare ruimte. Voor deze gelegenheid zal hij een nieuw Gedicht des Vaderlands schrijven. Het gedicht zal een toegankelijke en poëtische aanklacht worden en een oproep om mobiliteit inclusiever te maken.

Om zijn gedicht kracht bij te zetten organiseert hij samen met Poëziecentrum en Dito vzw een actie in Gent! Kom mee met ons op straat op vrijdag 16 september 2022, op de eerste dag van de Week van de Mobiliteit. Maak met ons mee een mensenketting! We verzamelen op vrijdag 16 september om 11u30 aan Poëziecentrum (Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent). Om 12 uur vertrekken we naar het Stadhuis van Gent (Botermarkt 1, 9000 Gent).

mustafa_kor_ddv_-2.jpg

(c) Bert Potvliege
Bert Potvliege

Mustafa Kör is de nieuwe Dichter des Vaderlands en schreef zijn eerste gedicht!

Twee dagen na Wereldpoëziedag, op woensdag 23 maart, is het zover: Carl Norac geeft de fakkel als Dichter des Vaderlands door aan Mustafa Kör. De officiële aanstelling van Mustafa Kör gaat door in de Plantentuin van Meise. Daar leest hij zijn eerste gedicht voor en vertelt hij de genodigden meer over zijn plannen als Dichter des Vaderlands de komende twee jaar. Het volledige programma ontdek je hier.

23 maart 2022
Plantentuin Meise, Kasteel van Bouchout, Nieuwelaan 38, 1860 Meise

Inauguratie Dichter des Vaderlands 2022-2023 Mustafa Kör

Mustafa Kör wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands op 23 maart 2022. Hij neemt daarmee het ambt van Carl Norac over als vijfde Dichter des Vaderlands van België.