Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëzieweekessay: Cosmos, Texaco - Charlotte Van den Broeck & Ward Zwart

In Cosmos, Texaco, het Gedichtendagessay 2020, in opdracht van Literatuur Vlaanderen, proberen dichter Charlotte Van den Broeck en illustrator Ward Zwart zich een weg te banen van de onmetelijke kosmos, naar de bladzijde van het gedicht en alle ruimtes die de poëzie beslaat ertussen. Ze laten zich leiden door Georges Perecs taxonomische studie van ruimte (Espèces d’espaces, 1974) en onderzoeken op hun tocht in omgekeerde richting hoe poëzie ‘de papieren ruimte tot leven wekt’, hoe het gedicht zich over de randen van de bladzijde heen plaatst in de ruimten rondom. Onvermijdelijk zullen ze afdwalen, een verkeerd spoor kiezen, een vals gezichtspunt opzoeken, te grote omwegen maken, een sprong niet wagen, vermoeidheid voelen in de benen... maar ach, dat is eigen aan bevreesde, maar geestdriftige avonturiers.

CHARLOTTE VAN DEN BROECK (1991) is schrijver en performer. In 2015 debuteerde ze met Kameleon, waarvoor ze de Herman de Coninck Debuutprijs kreeg. In 2017 volgde Nachtroer, bekroond met de driejaarlijkse Paul Snoek prijs. In oktober 2019 verscheen haar prozadebuut, Waagstukken, een verzameling essays over architectuur en zelfdoding.

WARD ZWART (1986) is een Antwerpse illustrator die potlood- en houtskooltekeningen maakt. Kenmerkend in zijn werk is de melancholische sfeer die tegelijkertijd donker en grappig kan zijn. Hij stopt veel humor in zijn tekeningen en ziet schoonheid in kleine dingen. Met zijn werk zoekt hij naar een nieuwe manier om via tekeningen en tekst een verhaal te vertellen of een sfeer te creëren. Na jarenlang actief te zijn in de underground en zine-cultuur publiceerde hij in 2016 zijn eerste graphic novel Wolven.

Het gedichtenessay Cosmos Texaco wordt gepresenteerd op 30 januari, Gedichtendag, om 20.00 in het Felix Pakhuis, Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen, tijdens de Startshow van de Poëzieweek!


 

Publicatiejaar: 2020
Pagina's: 128
Softcover | Afmeting: 16 x 22cm
ISBN 978 90 5655 338 8
Prijs: € 15