Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

cover_kor_poeziejongens.jpg

Poëziejongens - Mustafa Kör
Charlotte Severeyns

Poëziejongens - Mustafa Kör

Wat hebben dertien scholieren van een technische school en dichter en schrijver Mustafa Kör met elkaar gemeen? Wat bracht hen samen? Waarom ruilt een dichter zijn stille zolderkamer in voor het geroezemoes van een klas? Deze bundel geeft inzage in het project Dichter in Residentie. Mustafa Kör verbleef gedurende enkele weken op het THHI in Tessenderlo, waar hij d.m.v. taal en bewustwording een groep jongeren warm wilde maken voor kunst en cultuur. Een uniek poëzieproject voor het secundair onderwijs dat verrassende resultaten opleverde.

Kör was te gast bij Stijn Vlaminck op Studio Brussel, waar hij onder andere vertelde over het project en het belang ervan:

“Het is een succesverhaal geworden in die zin dat die jongeren zo ontvankelijk waren dat ze zeiden dat ze liever een hele dag poëzie kregen dan wiskunde of Nederlands."

"Voor mij is het belangrijkste dat men dit soort projecten aanbiedt en dat je hierdoor jongeren uit hun comfortzone haalt. Je daagt hiermee ook scholen uit om na te denken over kunst en cultuur, want dat is extra gereedschap dat je aan die jongeren kan geven.”

 

Mustafa Kör (1976) is schrijver en dichter. Bekend is hij onder meer van zijn roman De Lammeren. In 2008 was Mustafa Kör een jaar lang stadsdichter van de stad Genk.Zijn werk werd bekroond met de twee jaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen. De El Hizjra literatuurprijs. De Groene Waterman publieksprijs.  Zijn poëziedebuut Ben jij liefde kreeg veel lof en werd genomineerd voor de Theater aan zee-debuutprijs. 

En wat vonden de leerlingen er zelf van?

Leander Vaes (17) heeft Lummen als thuisbasis en studeert elektromechanica. Hij dacht dat hij er niks van zou terechtbrengen, maar ondervond al snel hoe gevarieerd zijn taalgebruik werd en hoe slam poetry een onverwacht hoogtepunt werd van de sessies. Hij kijkt alvast met enige trots terug op wat hij heeft bereikt.

Ward Vandeweyer (17) uit Schaffen, deelgemeente van Diest, combineert elektromechanica met zijn  muzikaal talent. Zijn ervaring is dat je door poëzie jezelf beter leert kennen en dat je ook meer van jezelf toont. Het inspireerde Ward alvast om meer met poëzie bezig te zijn en het advies aan de school om elk jaar rond de Poëzieweek zo’n project te organiseren.

Wout Bertels (17) komt uit Tessenderlo. Hij had nooit verwacht om in de studie industriële wetenschappen ook nog inspiratie te vinden voor gedichten. Wat hem vooral trof, was de combinatie van woord en muziek tijdens de workshop met Carmien Michels.

Een initiatief van CANON Cultuurcel i.s.m. Poëziecentrum met de steun van de Vlaamse Overheid.

Publicatiejaar: 2019
Pagina's: 48
Soft cover | Afmeting: 15 x 22 cm
ISBN 978 90 5655 178 7
Prijs: € 8

bestel