Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

vr 28 februari 2020,
13u30 - 17u00
Gent

Studienamiddag: 'Van lijkzang tot strijdlied'

Specialisten presenteren onderzoek naar de sociale gebruiksfunctie van poëzie vanaf de renaissance. Vervolgens gaan zij met het publiek in gesprek over de functie van poëzie in de samenleving en in de publieke ruimte. Met Nina Geerdink, Carl De Strycker, Kornee van der Haven, Bram Lambrecht, Laurens Ham en Renée Vulto.

Tijdens deze studienamiddag presenteren specialisten in de historische en moderne Nederlandstalige literatuur hun studies. Daarna gaan ze in gesprek met elkaar en met het publiek. Centrale onderwerpen zijn lyriek, liedcultuur, gelegenheidskarakter van poëzie en rouwpoëzie. Tijdens de sessie wordt er een vergelijking gemaakt tussen de literaire fenomenen van vroeger en nu.

De studienamiddag bestaat uit drie lezingen met elk een eigen casus. Ten eerste stellen Renée Vulto en Laurens Ham het 'Historisch en hedendaags strijdlied' voor. Ten tweede bespreken Nina Geerdink en Carl de Strycker 'Lofdichten of hommages'. Ten slotte wijten Kornee van der Haven en Bram Lambrecht een sessie aan 'Funeraire gedichten'.

I.s.m. De Krook en UGent-onderzoeksgroepen POWEZIE en GEMS.

praktische info: 

datum: vrijdag 28 februari 2020 | 13.30 - 17.00 u.
locatie: De Krook|M. Makebaplein 1, 9000 Gent
toegang: gratis
inschrijven: Via deze link