Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Studiedag Rouw & poëzie
di 07 mei 2019, 14u00
Gent

Studiemiddag: Rouw en poëzie

Tussen poëzie en rouw bestaat al eeuwen een hechte band. Niet alleen vormen de dood en de emoties die hij oproept het thema van veel belangrijke gedichten, poëzie speelt ook een ondersteunende rol tijdens funeraire rituelen en momenten van rouw.

Tijdens een studiemiddag onderzoeken we die wisselwerking tussen rouw en poëzie. Hoe brengen dichters gevoelens van rouw onder woorden? Welke rol spelen cultuurhistorische visies op de dood? Hoe verhouden afzonderlijke rouwgedichten zich tot het prestigieuze genre van de elegie? Hoe gebruiken de lezers zelf, van kinderen tot volwassenen, gedichten in hun eigen rouwproces? Zulke vragen staan centraal in vier academische lezingen. (Klik op de namen van de sprekers voor meer uitleg over hun lezingen.)

Bram Lambrecht (KU Leuven) leidt de middag in goede banen en verzorgt de inleiding met een lezing over de historische relaties tussen rouw en poëzie. Kornee van der Haven (UGent) spreekt over emoties in de 'lijkzangen' van Michiel de SwaenLaurie M.C. Faro (universiteit van Tilburg) vertelt over rouwverwerking in kinderpoëzie en tot slot gaat Lizet Duyvendak (Open Universiteit) in op de gedichten van De eenzame uitvaartHester Knibbe bekijkt het thema door de bril van een dichter en leest enkele eigen gedichten voor. 

Een organisatie van Poëziecentrum, KANTL, KU Leuven en POWEZIE (Universiteit Gent).

praktische info: 

datum: Dinsdag 7 mei 2019, 14 uur
locatie: KANTL | Koningstraat 18, 9000 Gent
toegang: Gratis
inschrijven: verplicht via e-mail of telefonisch op het nummer 09 265 93 40 (secretariaat KANTL)