Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poetry Insight Gent, 17.03.20: met Peter Verhelst en Asha Karami
di 17 maart 2020, 20u00
Poëziecentrum

AFGELAST - Poetry Insight - rond de Grote Poëzieprijs 2020 TE GAST, met Peter Verhelst en Asha Karami

Poetry Insight belicht de actuele Nederlandstalige poëzie. Een avond met poëzie en een panelgesprek met moderatoren Christophe Vekeman en Andy Fierens. Anneke Brassinga verzorgt de sessie close reading. Genomineerden te gast zijn niemand minder dan Peter Verhelst en Asha Karami!

Tijdens Poetry Insight wordt de poëzie van nu diepgaand beschouwd, genoten en geanalyseerd. Zo grasduint dichter- podiumbeest Andy Fierens door de 118 ingezonden bundels, bespreekt Danibal (mondharpist, stemkunstenaar en grafisch ontwerper) onder andere de covers van de ingezonden bundels en zal Anneke Brassinga twee gedichten close readen. Presentator Christophe Vekeman interviewt Asha Karami en Peter Verhelst. Deze genomineerde dichters van De Grote Poëzieprijs dragen ook voor uit eigen werk. 

Vijf dichtbundels zijn genomineerd voor De Grote Poëzieprijs (25.000 euro) die op zaterdagmiddag 21 maart wordt uitreikt tijdens een feestelijk programma in Vlaams Culthuurhuis de Brakke Grond. De kanshebbers zijn Hogere natuurkunde van Ellen Deckwitz, Godface van Ahsa Karami, Lijfrente van Vrouwkje Tuinman, Zon van Peter Verhelst en het leven van de sterren van marwin vos. De jury boog zich over 118 inzendingen, die samen en in alle opzichten (vorm, inzenders) een zeer divers beeld gaven. Een overzicht van alle inzendingen staat online op de website van Prijs de Poëzie.

Poetry Insight is een productie van Prijs de Poëzie. Onder de noemer Prijs de Poëzie worden op 21 maart 2020 twee poëzieprijzen uitgereikt: De Grote Poëzieprijs – sinds 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs - en de prijzen van De Gedichtenwedstrijd, voorheen de Turing Gedichtenwedstrijd. Met de prijs voor de beste bundel en de prijs voor het beste ingezonden gedicht van het jaar geeft Prijs de Poëzie 2020 een actueel beeld van geschreven poëzie in het Nederlands taalgebied. Prijs de Poëzie wil met bestaande en nieuwe partners uitgroeien tot een platform dat even levendig en veelzijdig is als de Nederlandstalige poëzie zelf en die poëzie met kracht over het voetlicht brengen. Tussen sluiting van de indientermijnen en de prijsuitreiking zijn in Nederland en Vlaanderen verschillende poëziepresentaties en educatieve programma’s te zien, waaronder Poetry Insight in Amsterdam en Gent.

Foto Asha Karami (c) Annelies Verhelst
Foto Peter Verhelst (c) School der Poëzie

praktische info: 

datum: dinsdag 17 maart 2020 | 20 uur
locatie: Poëziecentrum | Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent
toegang: € 6
reserveren: poezieclub@prijsdepoezie.nl