Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëzie Rendez-Vous
wo 21 september 2016, 12u30
Gent

Poëzie Rendez-Vous met Marlene van Niekerk

De nieuwe reeks Poëzie Rendez-Vous openen we dit najaar met niemand minder dan Marlene van Niekerk (1954), gevestigde waarde in de Zuid-Afrikaanse literatuur. Ze is een befaamd dichter, romanschrijver, academicus en criticus, en wordt omschreven als ‘publieke intellectueel’ in het huidige Zuid-Afrika. Foto © Simone Scholz

Na Sprokkelster (1977) en Groenstaar (1983) verscheen in 2013 haar derde bundel, Kaar. Deze bundel wordt vertaald naar het Nederlands. Van Niekerk koestert een diepe liefde voor België en Nederland, en komt voor de Week van de Afrikaanse Roman in Amsterdam helemaal vanuit Stellenbosch. Op onze zolderkamer in Gent houdt ze halt om te praten over haar poëzie, haar poëtica en Zuid-Afrika.

Marlene van Niekerk

Naast haar universitaire loopbaan in de filosofie, het Afrikaans en in het creatief schrijven (Zuid-Afrika, Duitsland en Nederland), wordt haar literaire werk zeer gewaardeerd. Voor haar dichtbundel Kaar won zij in 2014 de Hertzogprijs, die ze in 2007 ook al in ontvangst mocht nemen voor haar roman Agaat. Voor deze roman sleepte zij ook de Alan Paton Award in de wacht. Haar roman Triomf (1994) won diverse prestigieuze prijzen, waaronder in 1995 de Nomaprijs voor het beste boek van het Afrikaanse continent.

De dichtbundels van en informatie over Marlene van Niekerk kan je raadplegen in de Ernst van Heerdencollectie van Poëziecentrum. Benieuwd naar meer? Beluister hier een interview op LitNet naar aanleiding van de publicatie van haar bundel Kaar.

praktische info: 


datum:
woensdag 21 september 2016, 12:30 tot 13:15 uur
locatie:  Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent
toegang: vrije bijdrage
Deel het evenement en/of nodig vrienden uit via het Facebookevent

Een organisatie van Poëziecentrum i.s.m. de Week van de Afrikaanse roman en de VZACS.
Poëzie Rendez-Vous wordt gesponsord door Chocolatier Hilde Devolder in Gent. Bezoek de HD Gent-pagina hier op Facebook.

Reserveren gewenst via onderstaand formulier.