Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

do 02 september 2021, 8u00
do 16 september 2021, 20u00
België

Poëtische haltes / Escales poétiques - Dichter des Vaderlands

‘Poëtische haltes/ Escales poétiques’ is de naam van de boottocht van Wallonië naar Vlaanderen en terug, waarop verschillende Frans-, Nederlands- en Duitstalige Belgische dichters zijn uitgenodigd door Dichter des Vaderlands Carl Norac, om elkaar(s werk) te leren kennen, nieuwe teksten te schrijven op het ritme van het water en optredens te geven in verschillende steden, georganiseerd door de partners van het project.
 
Deze rondvaart is een initiatief van Carl Norac en gaat door van 2 tot 16 september 2021 tussen Namen, Brussel en Gent aan boord van het Naamse binnenvaartschip Formigny. De volgende dichters zullen aan boord gaan: Astrid HaerensAmina Belôrf, Yves Namur, Laurence VielleJan DucheyneAurélien Dony, Lisette Lombé, Paul Bogaert en Jessy James LafleurLees hier meer over de aanwezige dichters.

Data en haltes van de boottocht

  • Woensdag 1 september 2021, 18 uur: persconferentie in Namen.
  • Donderdag 2 september 2021: start boottocht in Namen met Astrid Haerens, Amina Belôrf en Yves Namur.
  • Woendag 8 september 2021: Halte Gent met Laurence Vielle, Jan Ducheyne en Aurélien Dony. 
  • Zondag 12 september 2021: Halte Brussel met Lisette Lombé, Paul Bogaert en Jessy James Lafleur.

De dichters worden steeds vergezeld door de Dichter des Vaderlands.

Festival van de traagheid

Deze reis die de taalgrenzen doorkruist maakt deel uit van een groter project, dat begonnen is in maart 2021 en eindigt in januari 2022, net voordat Norac de fakkel doorgeeft aan zijn opvolger Mustafa Kör: het Festival van de traagheid.
 
Afgelopen lente werden in het Huis van de Dichter in Watou verschillende vijfdaagse schrijfresidenties gehouden, onder de noemer Reservaat van de traagheid, georganiseerd door door het Huis van de Dichter en VONK en Zonen. In de herfst volgen nog enkele residenties in la Maison de la Poésie in Namen. Een eerste echte voorstelling binnen dit grote festival vindt plaats op 29 augustus tijdens de residentensessies van het Huis van de Dichter in de kerk van Watou, met dichters die daar in de lente resideerden waaronder Els Moors, Astrid Haerens, Carl Norac en Aurélien Dony. Tijdens die schrijfresidenties koppelen we steeds een Vlaamse aan een Waalse dichter om samen te schrijven en elkaar te inspireren.

Deze gezamenlijke residenties zijn ook het beginpunt van de correspondentie tussen dichters. De residenties geven de dichters tijd om elkaar te leren kennen, het doel van het festival van de traagheid. Het gaat om nieuwkomers en om gevestigde waarden in het literaire landschap, zoals Caroline Lamarche et Stefan Hertmans. In een van de komende residenties zal huidig Dichter des Vaderlands ook 5 dagen samen doorbrengen met de volgende Dichter des Vaderlands, Mustafa Kör.


Dit is een project van la Maison de la poésie et de la Langue Française de Namur, les Midis de la Poésie de Bruxelles, VONK & Zonen, Poëziecentrum, La Maison de la poésie d'Amay, Passa Porta, maelstrÖm fiEstival en Caranusca, met steun van het Cultureel Samenwerkingsakkoord tussen de Franse en de Vlaamse Gemeenschap en van la Fondation Jan Michalski pour l’écriture et la littérature.

praktische info: 

datum: Donderdag 2 - donderdag 16 september 2021
locatie: Namen, Brussel, Gent