PoëzieZondag in Gaasbeek

Voor de zevende editie van de PoëzieZondag komen vier bijzondere dichters naar Gaasbeek. Op en rond ‘De School’ kan je luisteren naar ‘Dichter des VaderlandsMustafa Kör, de veel gelauwerde Hind Eljadid met haar Slam Poetry, winnaar van de Constantijn Huygens-prijs en van de Arkprijs van het Vrije woord Peter Verhelst en naar de poëzie uit de net verschenen bundel ‘KROP’ van Anne Provoost.

 

Hind Eljadid Is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver. Voor haar performatieve woordkunst won ze verschillende prijzen. Ze schreef in 2021 met haar debuut Kruimeldief het leven van haar en haar zus neer, een autobiografisch boek over opgroeien in armoede en het verlies van hun moeder. Met haar kritische gedachtegang verovert ze woord per woord de literaire wereld. Ze organiseerde in 2021 en 2022 het Belgisch kampioenschap Slam Poetry. Hind Eljadid: “Ik vind dat ik als performer de verantwoordelijkheid heb om dingen mee te geven aan de gemeenschap. Het publiek mag daarmee doen wat het wil. Dat is hun keuze. Maar ik wil wel iets meegeven dat ertoe doet. In mijn teksten wil ik mensen choqueren, ze een spiegel voorhouden, ze bewust maken. Dat is echt nodig.”

De PoëzieZondag kreeg al heel wat ‘Dichters des Vaderlands’ op bezoek. Doch met Mustafa Kör hebben we wel een heel bijzondere stem. In 2022 volgde hij Carl Norac op als Dichter des Vaderlands van België voor een periode van twee jaar. Gedurende die periode zal zijn poëzie de hoofdrol spelen in diverse maatschappelijke projecten.  Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman De lammeren. Op 31 januari 2022 verscheen Brood en liefde. Deze bloemlezing is een tweetalige kennismaking met de poëzie van Mustafa Kör. Het is een ongewone bundel vol beelden en muzikaliteit, steeds intuïtief, bijna vanuit de onderbuik neergepend.

Schrijfster Anne Provoost was ook al te gast in Gaasbeek op de PoëzieZondag 2019. Intussen groeide haar oeuvre indrukwekkend. In mei 2022 publiceerde ze haar eerste dichtbundel Krop.  Anne Provoost schrijft romans, essays, gedichten en korte verhalen.  En ook zij kreeg al heel wat belangrijke literatuur prijzen. Krop is een krachtige stem in het klimaatdebat van vandaag. ‘Anne Provoost ‘s generatie is misschien de laatste die nog kan terugkijken op een tijd waarin het stijgende water een hypothese was. In de dreigende storm is de geliefde een eiland. Het geruststellende van samen ouder worden is een troost. Dit is poëzie over wat naar de keel grijpt en wat je staande houdt.’

Er is vandaag geen grotere dichter in ons land dan Peter Verhelst. Hij werd en wordt gelauwerd met zowat alle literaire prijzen in ons taalgebied. Maar daarbij vooral het brede enthousiasme door lezers tilt hem tot een gewaardeerde unieke plek in onze letteren. We kennen Peter Verhelst in Gaasbeek goed sinds zijn marlante passage op de eerste PoëzieZondag in 2015. In 2021 publiceerde hij 2050, een bundel intrigerende gedichten over de nabije toekomst. In januari 2022 verscheen zowel een nieuwe novelle, Lichamen, als een heruitgave van zijn met prijzen bedolven roman Tongkat (1999). En in 2022 kreeg hij de Arkprijs van het Vrije Woord.

Met de steun van MarnixRing Land van Gaasbeek en Poëziecentrum. Aan leesvoer zal het niet ontbreken. Je vindt heel wat literaire pareltjes ter plekke op de boekenstand van Poëziecentrum.

Meer informatie vind je hier of op de Facebookpagina van De School van Gaasbeek.

 

Locatie

De School van Gaasbeek, Donkerstraat 32, 1750 Gaasbeek

Meer info

Gerelateerd project: Dichter des Vaderlands (België)