Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

di 19 april 2022, 16u00
Bibliotheek De Krook - Krookcafé

The Perfect Form. Poëzie als spel, complicatie en opheldering. Een gesprek tussen Alfred Schaffer en Yves T'Sjoen

Ondanks de afnemende populariteit van literatuur in het algemeen en die van poëzie in het bijzonder, blijft een groot aantal jonge literaire talenten onverminderd kiezen voor het gedicht als uitdrukkingsvorm. Ondanks gemakzuchtige aannames van poëzie als ontoegankelijk en obscuur, verschijnt nationaal en internationaal een aantal indrukwekkende teksten (soms nu pas in Nederlandse vertaling) die maatschappelijke en mondiale kwesties aankaart, of erop vooruitloopt. Er moet dus iets in de onbegrensde mogelijkheden van de poëzie schuilen, waardoor ze ondanks alles een relevante literaire factor blijft. Wat zou dat ‘iets’ kunnen zijn?

Alfred Schaffer (Universiteit Stellenbosch) en Yves T'Sjoen (UGent) gaan hierover met elkaar het gesprek aan in Bibliotheek De Krook - Krookcafé. Het programma werd samengesteld door faculteit LW (UGent), Humanities Academie en International Office. Met steun van het Afrika Platform en Bibliotheek De Krook.

Je kunt gratis deelnemen aan dit programma. Om zeker te zijn van een plaats, kun je op voorhand reserveren. Schrijf je hier in!

Alfred Schaffer (1973) is dichter en werkzaam als docent aan de vakgroep Afrikaans en Nederlands van de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika. In 2021 ontving hij de P.C. Hooft-prijs voor poëzie en verscheen , zo heb ik u lief. alle gedichten tot nu. Hij vertaalde poëzie van Ronelda S. Kamfer, Marlene van Niekerk, Koleka Putuma, Charl-Pierre Naudé, Antjie Krog (samen met Robert Dorsman en Jan van der Haar), Jolyn Phillips en Hilda Smits. Ontdek de bijdragen van Alfred Schaffer als columnist bij Poëziekrant.

Yves T’Sjoen is hoogleraar moderne Nederlandse literatuur en geassocieerd onderzoeker van de vakgroepen Talen en Culturen & Vertalen, Tolken en Communicatie van de Universiteit Gent. Hij is voorzitter van de onderzoeksgroep Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika (UGent) en betrokken bij de onderzoekseenheden Teksteditie Literatuur in Vlaanderen, POWEZIE. Centrum voor poëzie en TRACE (Translation & Culture). Daarnaast is hij als buitengewoon hoogleraar verbonden aan het departement Afrikaans en Nederlands van Universiteit Stellenbosch en deeltijds aangesteld aan de Karelsuniversiteit in Praag. In de faculteit Letteren en Wijsbegeerte (UGent) is hij promotor van de leerstoel Zuid-Afrika: talen, literaturen, cultuur en maatschappij. In 2021 is hij verkozen als lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren.

Meer info: zie https://humanitiesacademie.ugent.be/the-perfect-form?