Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

The offense of poetry - tweede Hans Groenewegenlezing
za 18 november 2017, 14u30
za 18 november 2017, 16u00
Gent

The offense of poetry - tweede Hans Groenewegenlezing door Erik Spinoy

In de geest van de onvolprezen poëziecriticus Hans Groenewegen (1956-2013) wordt tweejaarlijks een Hans Groenewegenlezing opgezet in Vlaanderen en Nederland. Na Anneke Brassinga is de eer nu aan Erik Spinoy om een essay te schrijven en een lezing te geven in de KANTL, en daarna deel te nemen aan een debat in Poëziecentrum.

Programma:

Erik Spinoy geeft zijn lezing Geen delicatessen. De waarheid van de poëzie om 14:30 uur in de KANTL

Om 16 uur reageren H.C. ten Berge en Geert Van Istendael op de tekst in Poëziecentrum. De moderatie is in handen van Sarah Posman.

Het programma vindt een week later op 25 november ook plaats in de OBA en bij Perdu in Amsterdam.

Erik Spinoy (1960) is dichter, essayist en (in het burgerleven) hoogleraar Nederlandse letterkunde en culturele theorie. Sinds zijn debuut De jagers in de sneeuw (1986) publiceerde hij acht gedichtenbundels. De meest recente daarvan zijn Dode kamer (2011, Jan Campertprijs) en Nu is al te laat (2015). In 2012 verscheen zijn gedichtendagessay As/zteken. Als literatuuronderzoeker
publiceerde hij vooral over zijn favoriete dichters, en met name over Van Ostaijen.
 
Geen delicatessen

‘Tout acte de liberté est une nouvelle naissance,’ verklaarde ooit (in een interview) Julia Kristeva. Als dat zo is, dan zijn het schrijven en lezen van poëzie zulke bevrijdende handelingen. Radicale poëzie biedt geen troost en helpt ons niet door de dag, maar ontwortelt en ontketent, en plaatst zich daarmee, hinderlijk en heilzaam tegelijk, tussen onszelf en onze neiging ‘normaal’ te doen. Met deze gedachte als leidraad voert Erik Spinoy de lezer langs enkele belangrijke bakens van zijn eigen traject als dichter en lezer.

praktische info: 


datum:
zaterdag 18 november 2017
lezing: om 14:30 uur in KANTL, Koningstraat 18, 9000 Gent
debat: om 16 uuur in Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent
toegang:
gratis
reserveren: voor de lezing via secretariaat@kantl.be, voor het debat via onderstaand webformulier

Geen delicatessen is de tweede Hans Groenewegenlezing. De Hans Groenewegen-lezing is een initiatief van Stichting Perdu en Poëziecentrum, met steun van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Reserveren gewenst via onderstaand formulier: