Mustafa Kör in actie voor de Week van de Mobiliteit 2022

Bij de start van de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september 2022) wil Mustafa Kör extra aandacht vragen voor beter openbaar vervoer voor iedereen. Voor veel mensen die minder mobiel zijn, is het nog steeds niet evident om zich te verplaatsen in de openbare ruimte. Voor deze gelegenheid zal hij een nieuw Gedicht des Vaderlands schrijven. Het gedicht zal een toegankelijke en poëtische aanklacht worden en een oproep om mobiliteit inclusiever te maken.

Om zijn gedicht kracht bij te zetten organiseert hij samen met Poëziecentrum en Dito vzw een actie in Gent! Kom mee met ons op straat op vrijdag 16 september 2022, op de eerste dag van de Week van de Mobiliteit. Maak met ons mee een mensenketting! We verzamelen op vrijdag 16 september om 11u30 aan Poëziecentrum (Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent). Om 12 uur vertrekken we naar het Stadhuis van Gent (Botermarkt 1, 9000 Gent).

Mustafa Kör leest onderweg - in primeur - fragmenten uit zijn nieuwste Gedicht des Vaderlands voor. Gerlinde De Ryck zal voor deze gelegenheid prachtige illustraties maken bij iedere strofe van het gedicht. Het resultaat zal te zien zijn op de zeven postkaartjes die we op die dag uitdelen. We sluiten de actie om 13 uur af met een panelgesprek met de Gentse schepen van mobiliteit, Filip Watteeuw, Dichter des Vaderlands Mustafa Kör, zakelijk directeur NTGent Daan Vander Steene, lector orthopedagogie aan de AP Hogeschool Beno Schraepen en moderator Mira Bryssinck. Einde van de actie voorzien omstreeks 14 uur.

Maak je graag deel uit van onze ketting voor beter openbaar vervoer voor iedereen? Wil jij graag de ontbrekende schakel zijn om onze ketting heel te maken? Mustafa Kör roept je in onderstaande video op om deel te nemen.

Opgelet: Wil je het panelgesprek meevolgen? Schrijf je dan snel in, want de plaatsen zijn beperkt!

Meld je hier aan voor de mensenketting en/of het panelgesprek.

P.S.: Deel deze actie zodat we iedereen versteld kunnen laten staan van onze gigantische mensenketting.

Wie zijn de panelleden?

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman De lammeren. Hij was een jaar lang staddichter van Genk en won al tal van prijzen voor zijn verhalen en poëzie. Hij maakt deel uit van Versopolis, een Europees poëzieplatform dat Europees poëzietalent promoot. Mustafa Kör is peter van 'Het Lezerscollectief', een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen, dat leesbijeenkomsten organiseert voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur, onder meer gevangenen, mensen met psychische problemen en mensen in armoede. In 2022 werd hij de nieuwe Dichter des Vaderlands van België voor een periode van twee jaar. In deze hoedanigheid schrijft hij 12 gedichten over thema’s die hem aanbelangen. Vandaag betoogt hij mee voor een inclusievere mobiliteit zodat mensen met een beperking niet uit de boot blijven vallen. 

Beno Schraepen is orthopedagoog en onderzoekscoördinator van het departement Mens & Maatschappij aan de AP Hogeschool. De voorbije 20 jaar was hij betrokken bij diverse (inter)nationale projecten rond inclusie binnen alle levensdomeinen: onderwijs, werk, vrije tijd en zorg. Hij is auteur van het boek Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen.

Daan Vander Steene (°1979) is zakelijk leider bij NTGent. Samen met artistiek leider Milo Rau leidt hij de werking en de verdere uitbouw van het Gentse ‘Stadstheater van de Toekomst’. Daan is pedagoog van opleiding en specialiseerde zich daarna in social profit management en projectmanagement. Als kabinetschef bij schepen Resul Tapmaz en bij de toenmalige burgemeester Daniël Termont, perfectioneerde hij zijn expertise als manager in openbare en sociale diensten. Vernieuwend leiderschap is voor hem het sleutelwoord bij het uittekenen van een duurzaam zakelijk beleid. Hij is een rasecht Gentenaar, cultuurliefhebber en Buffalosupporter, met een passie voor sociale rechtvaardigheid.

Filip Watteeuw is afkomstig uit Moorslede en is reeds sinds 1987 politiek actief. In dat jaartal richtte hij een afdeling van Agalev op in Moorslede en stelde hij zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij studeerde Criminologische Wetenschappen en behaalde ook een master in Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening aan de KU Leuven. Hij schreef zijn thesis over duurzame mobiliteit in Gent. Als Vlaams Parlementslid van Groen debatteerde hij al met verschillende toppolitici. In de lente van 2011 vormde hij met Elke Decruynaere, Daniël Termont en Freya Van den Bossche, het kartel SP.A-Groen. Filip Watteeuw zet zich dagelijks in om Gent op de rails te zetten als duurzame, kindvriendelijke, sociale en mobiele stad.

Mira Bryssinck is een Vlaamse actrice en theatermaker. Op tienjarige leeftijd begon ze bij het jeugdkunstencentrum KOPERGIETERY te spelen. Ze speelde onder meer een hoofdrol in Remember me van Jan Sobrie en Geert Vandyck, waarmee ze door heel Vlaanderen toerde. Hierna begon ze een opleiding Drama aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, waar ze in 2016 afstudeerde. Nog tijdens haar studies speelde ze de rol van Tina Dibrani in de tv-reeks Tytgat Chocolat, die in het najaar van 2017 op Eén verscheen. In 2019 schreef en speelde ze de monoloog Glory box voor Compagnie Cecilia. Vandaag is ze uw moderator van dienst tijdens het panelgesprek.

Op 16 september lees je het gedicht van Mustafa Kör ook in de drie landstalen via de website van Dichter des Vaderlands.

Dichter des Vaderlands is een literair initiatief van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen), VONK & Zonen (Antwerpen) in samenwerking met Passa Porta (Brussel), Maison de la Poésie (Amay), het fiEstival maelstrÖm (Brussel) en Midis de la Poésie (Brussel). Alle gedichten worden i.s.m. het Brussels Vertalerscollectief in de drie landstalen ter beschikking gesteld.

Benieuwd naar onze Dichter des Vaderlands? Lees hier meer over Mustafa Kör. Hij vervult deze rol nog tot 21 maart 2024.

Vragen over Dichter des Vaderlands of de gedichten van Mustafa Kör? Stuur Poëziecentrum een mailtje.
Vragen over de actie rond mobiliteit, de mensenketting en het panelgesprek? Stuur Dito een mailtje

Locatie

Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent

Meer info

Gerelateerd project: Dichter des Vaderlands (België)