Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Iedereen Dichter: een poëzieplattegrond van de Westhoek - Astrid Haerens
do 12 december 2019, 20u00
Pollinkhove

Iedereen Dichter: een poëzieplattegrond van de Westhoek

Voor het project Iedereen Dichter trok auteur Astrid Haerens deze lente naar de Westhoek. Aan de hand van workshops en publieke interventies ging ze op zoek naar de hartslag van de streek, om deze in poëzie te gieten. Het thema van het project was het verborgene: alles wat je niet met het blote oog kan zien. Het resultaat van haar zoektocht - de website, de film en de gedichten - stelt ze op 12 december voor samen met andere dichters van de streek, muzikaal bijgestaan door Augustijn Vermandere.

Tijdens de maanden mei en juni verkende Astrid acht verschillende dorpen en steden: Nieuwpoort, De Panne, Houthulst, Veurne, Diksmuide, Alveringem, Koksijde en Lo- Reninge. Op elke plek ging ze op een andere, unieke manier te werk, steeds met open ogen en oren, steeds op zoek naar ontmoetingen en verhalen. Astrid sprak met meer dan 200 inwoners uit de streek. Die ontmoetingen vertaalde ze in poëzie en beeld. 

De gedichten krijgen vorm in een online poëzieplattegrond. Daar is, naast poëzie en een film i.s.m. filmmaker Leonardo Van Dijl, ook het werkproces op terug te vinden: portretten van inwoners, podcasts van workshops, gedichten geschreven door de mensen uit de streek, etc. Zo wordt deze poëzieplattegrond een open bibliotheek, multimediaal en veelstemmig, een complex radarwerk, zoals het leven zelf. Daarnaast worden de gedichten in een boekje en op affiches gepubliceerd. Deze zijn verkrijgbaar in de bibliotheken en cultuurhuizen van de deelnemende gemeentes. 

Iedereen Dichter is een poging om met alle gesprekken, schrijfsessies, gedichten en de archivering hiervan grenzen te doorbreken van huis, tuin, identiteit. Als bewoner van de hoofdstad probeert Astrid een brug te slaan tussen stad en platteland. Aan de hand van dit project denkt ze na over wat ons bindt in tijden van anonimisering, groeiende angst voor het onbekende en een steeds grotere kloof tussen steden en dorpen. Hoe kan men dat onbestemd gevoel van zwaarte en melancholie in deze streek omzetten in iets constructief, iets bruikbaar, iets nieuw? 

Ze slaagde erin om via het project mensen dichter te brengen, bij zichzelf, bij elkaar, bij de poëzie. Om de mist van melancholie die over de velden en in de mensen hangt aandacht te geven, de hartklop van de streek die generatie op generatie wordt doorgegeven te vatten. Het project brengt de mensen van de streek dichter én maakt van hen een dichter. De voorbijganger wordt dichter, de dichter voorbijganger.

Een project van Astrid Haerens in opdracht van Achthoek, in samenwerking met Poëziecentrum.

praktische info: 

datum: Donderdag 12 december 2019 | 20 uur
locatie: Sint Bartholomeuskerk Pollinkhove | Pollinkhovestraat 2, 8647 Lo-Reninge
info en inschrijven: via iedereendichter.be of rechtstreeks via deze link