Boekvoorstelling 'Poëziejongens' op de Boekenbeurs

Wat hebben dertien scholieren van een technische school en dichter en schrijver Mustafa Kör met elkaar gemeen? Wat bracht hen samen? Waarom ruilt een dichter zijn stille zolderkamer in voor het geroezemoes van een klas? De bundel Poëziejongens geeft inzage in het project Dichter in Residentie van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum. Mustafa Kör verbleef gedurende enkele weken op het THHI in Tessenderlo, waar hij door middel van taal en bewustwording een groep jongeren warm wilde maken voor kunst en cultuur. Een uniek poëzieproject voor het secundair onderwijs dat verrassende resultaten opleverde. Zowel Mustafa Kör als enkele leerlingen komen live op de Boekenbeurs hun bundel voorstellen op de leerkrachtendag voor secundair onderwijs. Als kers op de taart krijgen de leerkrachten inspiratie om zelf in de klas rond poëzie te werken!

Na afloop van de boekvoorstelling zakken de auteurs af naar de gedeelde stand van Poëziecentrum & Uitgeverij Vrijdag (stand 120-122) voor een signeersessie! Grijp deze kans om de unieke auteurs te ontmoeten en hen nog een gedicht te horen voordragen. En wie weet ga je met een gesigneerd gedicht van een van hen naar huis!
De signeersessie loopt van 11u15 tot 13u15.

Kör was afgelopen week te gast bij Stijn Vlaminck op Studio Brussel:

“Het is een succesverhaal geworden in die zin dat die jongeren zo ontvankelijk waren dat ze zeiden dat ze liever een hele dag poëzie kregen dan wiskunde of Nederlands."

"Voor mij is het belangrijkste dat men dit soort projecten aanbiedt en dat je hierdoor jongeren uit hun comfortzone haalt. Je daagt hiermee ook scholen uit om na te denken over kunst en cultuur, want dat is extra gereedschap dat je aan die jongeren kan geven.”

En wat vonden de leerlingen zelf van het project?

Leander Vaes (17) dacht dat hij er niks van zou terechtbrengen, maar ondervond al snel hoe gevarieerd zijn taalgebruik werd en hoe slam poetry een onverwacht hoogtepunt werd van de sessies. Hij kijkt alvast met enige trots terug op wat hij heeft bereikt.

Ward Vandeweyer (17) ervoer dat je door poëzie jezelf beter leert kennen, en dat je ook meer van jezelf toont. Het inspireerde Ward alvast om meer met poëzie bezig te zijn en het advies aan de school om elk jaar rond de Poëzieweek zo’n project te organiseren.

Wout Bertels (17) had nooit verwacht om in de studie industriële wetenschappen ook nog inspiratie te vinden voor gedichten. Wat hem vooral trof, was de combinatie van woord en muziek tijdens de workshop met Carmien Michels.

Michiel Janssens (17) had aanvankelijk wat bedenkingen bij een poëzieproject in de opleiding elektromechanica. Hij heeft Mustafa leren kennen als een gedreven begeleider die hem gaandeweg inspireerde om ook zijn steentje bij te dragen.

Locatie

Antwerpen

Meer info