Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

'Geachte afwezigen', Peter van Lier
vr 08 december 2017, 20u00
Amsterdam

Boekvoorstelling 'Geachte afwezigen', Peter van Lier

In Geachte afwezigen, een bundel met essays over poëzie, onderzoekt dichter en essayist Peter van Lier zijn eigen poëtische fascinaties, die hij vervolgens in een ruimere context plaatst. Het boek reflecteert over een gemis en bestrijdt de leegte die het geestesklimaat van het postmodernisme heeft veroorzaakt. Boekvoorstelling in het avondvullend programma 'Poëzie en Mystiek' in Perdu:

Op deze avond daalt Perdu af in het poëtische denken en voelen. Als denkers en dichters bewegen we ons in een wereld van wonderlijke en verborgen ideeën. Een dichterlijke inval? Een mystieke samenkomst? We gaan op zoek naar de grenzen van het zegbare, naar de draagkracht van woorden voorbij de taal. Met Sophie Fetokaki, Nam Chi Nguyễn en Peter van Lier die zijn nieuwe essaybundel Geachte Afwezigen presenteert.

GEACHTE AFWEZIGEN,
Het verweer van de poëzie
De auteur herkent zijn strijd bij dichtende generatiegenoten en zoekt steun bij een voorgaande generatie dichters. In het werk van Gerrit Kouwenaar, Hans Faverey en Kees Ouwens leek het contact met de dingen in de wereld al verloren. Concentratie op de taal en het bewustzijn was de inzet van deze poëzie. Maar juist bij deze drie dichters is een omslag in hun oeuvre aanwezig die de taal weer relateert aan de werkelijkheid. In een zo helder mogelijke stijl, zonder jargon, tracht van Lier zijn filosofische intuities en poëtische bevindingen te verwoorden. De werkelijkheid wint weer terrein in ons voelen en denken na het lezen van dit boek.

Peter van Lier (1960) studeerde filosofie en ontwikkelde zich daarna als dichter en essayist. In 1994 verscheen het filosofische essay Van absurdisme tot mystiek, in 1995 zijn eerste gedichten bundel: Miniem gebaar (Prijs van de Vlaamse Gids). In 1998 volgde Gegroet o... (Jan Campert-prijs) en in 2016 zijn meest recente, zesde bundel: Laaglandse remedies.

praktische info: 

 

datum: vrijdag 8 december 2017, om 20 uur
locatie: Perdu, Kloveniersburgwal 86, NL-1012 CZ Amsterdam
toegang:
€ 9 / € 6
meer info & reservering: www.perdu.nl